Hopp til innhold

Innadvendt? Da bør du søke på disse jobbene

Ekspertenes beste jobbtips til deg som er introvert eller innadvendt.

Stillingsutlysning

Rekrutteringseksperter mener innadvendte personer ikke skal la seg skremme av at mange arbeidsgivere søker utadvendte arbeidstakere.

Foto: Kim Jansson / NRK

Hvilke kvalifikasjoner må du ha for å kjøre en truck og plukke varer på et lager? Jo, i tillegg til truckførerbevis må du være både «utadvendt» og «sosial».

Eksemplet er hentet fra en stillingsannonse som ligger ute på Finn.no, og som på ingen måte er den eneste jobben der rekrutterere etterspør utadvendte eller ekstroverte søkere. Faktisk er det i skrivende stund 1199 stillinger på Finn.no, der ordet «utadvendt» er brukt.

Om du er innadvendt eller introvert kan det virke skremmende å se alle annonsene som etterspør utadvendte og ekstroverte personer.

Jobbeksperter NRK.no har snakket med er dog enige om én ting: Er du introvert bør du likevel søke på disse stillingene.

Få er veldig utadvendte

Espen Skorstad

Psykolog og forfatter Espen Skorstad jobber blant annet med personlighetstester i selskapet Cut-e.

Foto: Skjermbilde/Dagsnytt atten

Psykolog Espen Skorstad er blant dem som anbefaler introverte personer om å søke jobber som tilsynelatende er rettet mot utadvendte personer.

– Prinsipielt synes jeg du bør søke på de jobbene du har lyst på og som du er kompetent til, sier Skorstad til NRK.no.

Skorstad er spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi og jobber blant annet med personlighetstester som bedrifter bruker når de rekrutterer.

– Det er klart at det er enkelte jobber der det er påkrevd å være ekstrovert. For eksempel om du skal ringe fremmede og selge strøm på telefon, eller skal inn i huset til folk og selge alarmsystemer, da er det nok lurt å være utadvendt. Men det er mange stillinger der det er irrelevant å være spesielt utadvendt.

I en kronikk i Aftenposten nevner han blant annet programmerere, sjåfører, lagermedarbeidere, regnskapsførere og IT-utviklere som eksempler på yrker der andre egenskaper enn de ekstroverte burde være tellende.

Han peker på at de aller færreste er helt innadvendte eller helt utadvendte.

– Det er det vi kaller normalfordelt, der de fleste verken er det ene eller det andre. Flertallet er midt imellom, mens noen få kan kalles veldig ekstroverte eller introverte, sier psykologen til NRK.no.

Derfor synes han det er uheldig at så mange søker etter utadvendte personer til alle mulige jobber.

– Det er bekymringsfullt. Det er problematisk både for arbeidsgivere, som går glipp av talenter, og det er ille for arbeidssøkere, som ikke får jobb, sier Skorstad.

– Kompetanse er viktigst

Maalfrid Brath Manpower

Maalfrid Brath er konsernsjef i rekrutteringsselskapet ManpowerGroup.

Foto: Kim Jansson / NRK

Konsernsjef Maalfrid Brath i rekrutteringsselskapet ManpowerGroup tror introverte kan gjøre en vel så bra jobb som ekstroverte, også i tilfeller der det søkes etter ekstroverte personer.

– Vi lever i et kompetansesamfunn, og da nytter det ikke bare være flink til å prate for deg, du må være faglig sterk. Da kan du være hakket mindre utadvendt, men så vinner du tillit gjennom din faglige kompetanse, sier Brath til NRK.no.

Manpower-sjefen sier at mange av de beste selgerne selskapet er med på å rekruttere, er de som er gode til å lytte til kundene; et karaktertrekk som ofte brukes til å beskrive introverte personer.

Sosial intelligens og evne til å tilpasse deg er viktigere enn å definere deg selv som introvert eller ekstrovert, ifølge Brath.

– Jeg tror på det å utfordre seg selv som introvert til å tenke gjennom hva du skal trene på, fordi vi alle har styrker og svakheter. Er du bevisst på svakhetene dine, kan du lettere styrke denne siden av deg.

Må lære å ikke bruke slike ord

I en kronikk på NRK Ytring i dag tar førstelektor, forfatter og twitterdronning Elin Ørjasæter et oppgjør med jakten på utadvendte eller ekstroverte mennesker i arbeidsmarkedet.

Torunn Riser

Torunn M. Riiser, leder for kompetanseutvikling i rekrutteringsselskapet Adecco Search & Select.

Foto: Ane-Stine Talseth

«For det er på tide å ta et oppgjør med den ukritiske hyllingen av «samarbeid», «samhandling» og «team», for ikke å snakke om vår nesegruse beundring for «karisma», «handlekraft» og «sjarm»,» skriver Ørjasæter.

Torunn M. Riiser, leder for kompetanseutvikling i rekrutteringsselskapet Adecco Search & Select, tar til orde for å kutte ned på ekstroverte ord og begreper i jobbannonser.

– Vi må nok lære oss å ikke bruke ord som «utadvendt» uten at det er grunn til det. Noen bruker nok ordet fordi de tenker at det vil være sosialt og bra for miljøet å ha en person som er ekstrovert – uten å tenke på oppgavene vedkommende skal utføre. Men du trenger ikke være veldig ekstrovert for å være sosial og hyggelig, sier Riiser til NRK.no.

Hun synes ordet «utadvendt» nesten er blitt litt klisjé, og tror at mange av dem som bruker slike uttrykk i jobbannonsene, egentlig ikke søker en spesielt utadvendt person.

– Når noen i en bedrift sier til oss at de ønsker å rekruttere en utadvendt person, så spør vi dem hvorfor de egentlig vil ha det. Da viser det seg ofte at de egentlig er på jakt etter noen andre, sier Riiser.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)