Alle har restemat, og de fleste kaster den.
– Jeg vil heller kalle det «tiloversmat» enn restemat, sier Magnus Tvedt-Øresland, kokk og matrådgiver ved Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt til NRK.no.
Ta godt vare på den maten du har igjen. Der ligger det både tid og penger.
– «Tiloversmaten» smaker også bedre fordi smaken har satt seg, legger han til.
Kokken tror noe av grunnen til at det er så mye mat igjen, er at vi har for god økonomi.
– Det har gått utover vår etiske sans. Det er godt for både samvittigheten og økonomien at vi lager nye retter av det som blir igjen, oppfordrer han.
Les også:
Skalkene hever matrettene
Når ostehøvelen ikke lenger lager fine skiver av osten, går det som da er igjen ofte i søpla.
Men ost er dyrt, revet ost ofte enda dyrere. Du kan spare mye på å bruke hele ostestykket.
– Gulost er bare å raspe opp eller kjøre i miksmaster. Det kan fryses i porsjoner, og det kan du spare mye på. Ta ost rett fra fryseren og bruk den på alt du ellers ville brukt revet ost fra butikken til: Pizza, taco, lasagne, strø på pasta, skjære i terninger og spise som snacks. Ostens verden er uransakelig, ler kokken.
Brunosten kan også brukes til mye.
– Du kan ha en bit i viltgryta, eller som sødmegiver i en saus. Du kan også hakke opp skalken og ha den på brødskiva som normalt, eksemplifiserer kokken.
Brunost i dessert er også veldig populært. For eksempel i is, pannekaker med hakket brunost og syltetøy, eller i pai.
Liker du prim, kan du gjerne lage din egen.
– La hakket brunost stå med kulturmelk på kjøkkenbenken natten over. Kok opp til osten smelter og la det stå på svak varme i en halvtime. Sett kasserollen i kaldt vann i oppvaskkummen mens du rører til primen blir kald. Vips! Verdens beste hjemmelagede prim som du kan smøre på brødskiva eller på en kavring, foreslår han.
Les også:
Design rettene på nytt
– Du må ikke begynne på skrætsj hver eneste dag. Du kommer veldig langt bare ved å redesigne maten, mener kokken.
Tvedt-Øresland viser til Jenny Skavlan, og hennes redesign av klær.
– Dra ideene hennes over i matverden. Mat er ikke bare mat, men smak og kultur som tys til i alle anledninger. Får du lirket inn «tiloversmaten» ellers i uka får du mye igjen for det. Nesten alt vi vanligvis kaster, kan brukes i en ny rett. Enten i neste dagers middag, som kveldsmat eller til lunsj, skisserer «tiloversmat»-entusiasten.
En av grunnene til at vi kaster så mye, er at det vi kjøper ofte er beregnet på en større familie enn husholdningen din rommer.
Bor du alene eller sammen med én til, blir det meste du lager av en pakke karbonadedeig for mye.
– Lag mat av hele pakka, og frys ned det du ikke bruker. Og kjøp gjerne litt ekstra, oppfordrer kokken.
For skal du først lage for mye, tar det ikke så mye ekstra tid å lage enda mer.
– Frys ned ferdige kjøttboller, medisterkaker eller karbonader. Så kan du ta dem opp til nye middager senere, oppfordrer kokken.
Brød er noe av det vi kaster mest av. Svimlende 190.000 brød går i søpla hver dag.
– Gammelt brød og skalker kan for eksempel brukes til brødkrutonger til salat og supper, sier kokken Espen Vesterdal Larsen, til NRK.no.
Du kan også lage hjemmelaget brødkrumme til gratinering.
– Litt tørt brød blir også en god toast til snacks, legger restematkokken til.
I fjor
.Kosemat av fredagstaco
Fredagstacoen blir ikke alltid spist opp.
Da har du til kosemat senere i helgen.
– Har du for mye tacokjøtt, passer det ypperlig på ostesmørbrød eller i en wrap. Du har ikke så veldig lyst på taco på lørdag når du har hatt det på fredag. Men det kommer en søndag og en mandag, og kjøttet blir ikke dårlig om du pakker det godt inn og legger det kaldt, påpeker Tvedt-Øresland.
Andre ting tacokjøttet passer bra til:
- På bakt potet
- På pizza
- I salat
– Kjøtt du har stekt og hatt til middag, kan bli en god pytt i panne dagen etter. Kutt kjøttet i biter og stek det med potetrester og hva annet du måtte ha tatt vare på i kjøleskapet. Har du saus til overs kan du lage sauté, et fransk begrep som betyr finere panne med saus. Saus er noe av det dummeste du kan kaste, den har jo så mye god smak, mener han.
Lyst kjøtt kan du kutte opp og ha i salater.
– Mange kjøper «kremet» kyllingsalat og kalkunsalat i små bokser i butikken. Du kan lage en god variant selv med en rømmeklatt, litt majones, salt, pepper og andre ting du liker, oppfordrer han.
Kraft kan du gjerne fryse i små terninger.
– Ta opp en og en og bruk det som base i sauser eller som buljong, oppfordrer kokken.
Les også:
Bruk fantasien
Produkter som
– Fra gammelt av er vi vant med å lage vafler av melk som har gått ut på dato. Vafler med noe godt i, het det før. Bruk smør, melk, rømme, fløte, kulturmelk – hva som helst som har gått forbi datostemplinga på kalenderen, oppfordrer Tvedt-Øresland.
Det gjelder også frukt.
– Bananer med brune flekker er det mange som kaster, men det er jo da de er best! Bak bananbrød, lag en banankake, eller strø banan på toppen av gryteretten sammen med litt peanøtter, foreslår han.
Sjekk hva du har av ingredienser, og sørg for å bruke dem før de blir dårlige.
– Hvis du i det hele tatt tenker på å kaste mat, forstår jeg meg ikke på deg. Du har internett og sikkert en kokebok. Ett eller annet sted finner du nok en oppskrift så du heller kan lage noe enn å kaste maten din, avslutter kokken.
Les også: