Hopp til innhold

Ikea vil ikke signere sikkerhetsavtale

Mens alle de store, norske kleskjedene har signert Accord-avtalen, sitter fortsatt flere svenske selskaper på gjerdet. Ikea har imidlertid bestemt seg for ikke å undertegne sikkerhetsavtalen.

Ikea

Ikea selger blant annet puter, gardiner, håndklær og sengetøy i sine varehus. Selskapet mener at egne rutiner er så gode, at det bare vil forvirre leverandørene hvis de forplikter seg til innholdet i Accord-avtalen i tillegg. (Illustrasjonsfoto)

Foto: JASON LEE / Reuters

Reklamekampanje mot HM fra Avaaz

H&M skrev under på sikkerhetsavtalen etter kraftig press fra forbrukere og frivillige organisasjoner.

Foto: Avaaz

Accord-avtalen skal sikre tryggere arbeidsforhold blant tekstilarbeidere i Bangladesh, en utsatt yrkesgruppe som kom i fokus etter at en fabrikkollaps i april krevde over tusen menneskeliv.

Klesgiganten H&M skrev etter kraftig press fra forbrukere og menneskerettsorganisasjoner under på avtalen i mai , noe som førte til at flere andre selskaper, blant annet svenske Lindex og KappAhl, fulgte etter.

Les også: – Dette ble et vendepunkt for klesbransjen

Har bedre retningslinjer

I Norge har både Varner-gruppen og Voice-gruppen forpliktet seg til å følge avtalen. Totalt har over 90 selskaper skrevet under på verdensbasis.

Den svenske møbelkjeden Ikea er ikke blant disse. De har sine egne etiske retningslinjer, og mener disse er bedre enn Accord-avtalen.

– Vi har jobbet med dette i 13 år. Gjennom Ikeas arbeid har vi kommet lenger enn kravene i Accord-avtalen. Med «Iway», vårt eget program, har vi ikke bare tiltak for brann- og brannsikkerhet, men også miljøvern og arbeidsrettigheter, sier Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, til NRK.no

Selv om Ikea ikke produserer klær, har de en stor tekstilavdeling.

Les også: Helly Hansen gjør som H&M - skriver under på historisk avtale

Skeptisk til Ikeas egne rutiner

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har lenge vært en aktiv pådriver for Accord-avtalen og oppfordrer Ikea til å undertegne Accord-avtalen.

– Jeg har ikke så mye kjennskap til Ikea og deres sikkerhetsrutiner, men jeg har vanskelig for å tro at de skal være bedre enn i Accord-avtalen, uttaler fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender til NRK.no.

Kristian Willanger, Ikea

Kristian Willanger i Ikea Norge mener Ikea er best med et universelt etisk regelverk, som også gjelder for andre land enn Bangladesh.

Foto: Ikea

Men Kristian Willanger i Ikea Norge forsikrer Leffler om at Ikeas «Iway» ivaretar tekstilarbeidernes rettigheter.

– Carin Leffler sier hun ikke kjenner til våre sikkerhetsrutiner, men jeg kan informere om at vi har et av verdens strengeste etiske reglement. «Iway» stiller de samme kravene til helse og sikkerhet, uansett land. Vi jobber med kontroll av arbeidernes forhold kontinuerlig, og har egne inspektører. Vi utfører også revisjoner fra en tredjepart, som tester at reglementet fungerer, forteller Willanger til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ruiner etter bygningskollaps i Bangladesh

Klesindustrien i Bangladesh har vært rammet av en rekke ulykker det siste året. Over 1000 arbeidere døde da denne fabrikken kollapset i slutten av april. De omtalte selskapene i denne artikkelen har ingen tilknytning til den aktuelle fabrikken, etter hva NRK.no kjenner til.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Undergraver troverdigheten

Carin Leffler påpeker at sikkerhetsavtalen Accord er viktig fordi den er et samarbeid mellom menneskerettsorganisasjoner og fagbevegelsen, noe som sikrer en unik tilgang til fabrikkene. I tillegg må bedriftene levere fra seg leverandørlistene, og det vil bli utført uavhengige sikkerhetsinspeksjoner.

– Ikea kan gjerne ha gode rutiner selv, men de bør også skrive under på avtalen. Selskaper som nekter å signere, undergraver sin egen troverdighet, mener Leffler.

Les også: En billig T-skjortes vei fra Bangladesh til butikken i Norge

Les også: Varsler Adidas om utbytting og elendige arbeidsforhold via SMS

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Carin Leffler (Framtiden i våre hender) mener selskaper som ikke vil skrive under på Accord-avtalen undergraver sin egen troverdighet.

Foto: Framtiden i våre hender

Påtrykk fra Initiativ for etisk handel

Den svenske møbelgiganten har lenge vært blant medlemmene i Initiativ for etisk handel (IEH). Daglig leder Per Nitter Bondevik forteller NRK.no at de har gjennomført flere informasjonstiltak der IEH oppfordret sine medlemmer i klesbransjen til å signere Accord-avtalen.

Han påpeker at selv om tematikken er relevant for alle som handler tekstiler fra Bangladesh, har IEH fortsatt det slik at Accord-avtalen i hovedsak retter seg mot mote- og klesbransjen.

– Vi oppfordrer likevel Ikea og alle andre til å gjøre sitt for å støtte opp under arbeidet med en tryggere arbeidshverdag for tekstilarbeidere i Bangladesh, og dermed bidra til å oppfylle intensjonene i avtalen, sier Bondevik.

Til tross for oppfordringene fra de etiske organisasjonene, holder Ikea fast på at deres egne rutiner er det beste for møbelkjeden.

– Vi trenger å være trygge på ett system. Ikea har et universelt system som gjelder i alle land, ikke bare i Bangladesh. Det viktigste er at arbeidstakerne har et trygt arbeidsmiljø, men vi mener det finnes flere veier dit og derfor har vi valgt å forholde oss til vårt eget reglement, sier Kristian Willanger i Ikea Norge til NRK.no.

Sitter på gjerdet

Carin Leffler i Framtiden i våre hender har heller ikke noe til overs for selskapene som fortsatt ikke har bestemt seg for om de skal signere eller ikke. Blant de svenske kleskjedene sitter fortsatt RNB (Polarn O’ Pyret og JC), MQ og Gina Tricot, samt New Wave Group, på gjerdet.

Les også: Kun to av ti har åpne leverandørlister

– Det holder ikke mål at disse kjedene fortsatt mener de trenger mer tid, når H & amp;M og andre store selskaper har klart å skrive under. Det bør være en selvfølge å følge etter når verdens største klesprodusenter har signert, mener fagrådgiveren.

– I utgangspunktet er vi positive til avtalen, men vi synes det er en del uklarheter rundt hva det innebærer av kostnader og merarbeid for våre ansatte i Dhaka, sier Marcus Bergman, sjef for bærekraftig handel i Gina Tricot, til DN.se.

Vurderer fortsatt

bangladesh tekstilindustrien

Pårørende etter tekstilarbeiderne som døde i fabrikkollapsen i april, protesterer mot de amerikanske kjedene som ikke ønsker å signere avtalen.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Heller ikke RNB, kjeden som blant annet eier JC og Polarn O' Pyret, føler seg klare for å skrive under på en sikkerhetsavtale ennå.

– Det er et ganske omfattende og sammensatt initiativ, og det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt praktiske detaljer og hvordan avtalen skal innføres. Vi vurderer fortsatt avtalen og hva den innebærer, før vi tar en beslutning, opplyser Camilla Sandberg i RNB til NRK.no.

Hun forteller videre at selskapet allerede setter sikkerhet i høysetet på fabrikkene de samarbeider med, og at de har et godt utarbeidet system med tydelige krav og inspeksjon av fabrikkene.

– Vi gjør en løpende vurdering av våre leverandører, både gjennom egne kontroller og via bransjeinitiativet Business Social Compliance Initiative. Vi holder tett kontakt med fabrikkene, og besøker dem jevnlig under produksjonen, sier Sandberg.

Heller ikke de store, amerikanske kjedene Gap og Walmart har ønsket å signere Accord-avtalen, til tross for et voldsomt, internasjonalt press.

Ifølge Reuters er kleskjeden GAP, med 3076 butikker verden over, redd for de juridiske konsekvensene avtalen kan få.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)