Hopp til innhold

Hyller anoreksi på nettet

Anoreksi prises som noe positivt og ikke som en sykdomstilstand. – Farlig, mener Senter for spiseforstyrrelser.

Tynn kvinne
Foto: colourbox.com / colourbox.com

”Pro ana” kalles fenomenet, som først og fremst eksisterer på ulike internettfora. ”Pro ana” står for ”pro anoreksi”, altså ”for anoreksi”.

På pro ana-nettsider, debattforum og blogger deles bilder av dødssyke anorektikere og undervektige modeller, men også av svært overvektige mennesker.

- Disse sidene er skumle, i og med at de henvender seg til ungdommer i faresonen for å utvikle spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser hylles som noe positivt, sier daglig leder Ranja K. Gärtner ved Senter for spiseforstyrrelser til NRK.

LES OGSÅ: Fem spørsmål som kan avdekke anoreksi

Enkelte av pro ana-sidene inneholder ernæringstips for å holde seg tynnest mulig, i tillegg til kategorier som ”hvordan lure foreldre”, ”hvordan lure legen”, ”slik forbrenner du kalorier”.

Liknende sider som romantiserar sykdommen bulimia nervosa, kalles ”pro mia”.

Kampanje mot anoreksi

Bildet stammer fra en internasjonal kampanje mot spiseforstyrrelser.

Foto: Scanpix / SCHIRO/OLYMPIA/SIPA

Ned i 12-årsalderen

- Foreldre bør være svært oppmerksom på hva ungene ser på på nettet, mener Gärtner og forteller at de har brukere på senteret som referer til såkalte pro ana-sider.

På Senter for spiseforstyrrelser tar de imot gutter og jenter fra 16 år og oppover, men Gärtner forteller at spiseforstyrrelser gjerne utvikler seg helt ned i 12-årsalderen.

LES OGSÅ: Anoreksi kan være arvelig

Alvorlig tilstand

Forskningssjef Lauri Nevonen ved Capio anorexicentrum i Stockholm snakket tidligere denne uken om pro ana-nettsider på Sveriges Radio.

- Anoreksi er den psykiske sykdommen med høyest direkte eller indirekte dødelighet. Vi snakker her om en ekstremt alvorlig tilstand, sa Nevonen til Sveriges Radio.

SE NETT-TV: Anoreksi og behandling på Dagsnytt 18

Han sammenligner pro ana- og pro mia-sidene med sektbygging, i og med at brukerne gjerne stenger ute omverdenen og adopterer en felles oppfatning av at verden rundt ikke forstår dem.

Nevonen mener disse nettsidene kan gi livsfarlig inspirasjon til nettbrukerne, men i enkelte tilfeller også virke avskrekkende.

Spiseforstyrrelser

Anoreksi
* Vekttap, ofte i sammenheng med trening
* Frykt for å legge på seg
* Forstyrret kroppsbilde
* Tap av menstruasjon

Bulimi
* Episoder med overspisning (med tap av kontoll)
* Bruk av ulike renselsesmetoder (oppkast, avføringstabletter etc.)
* Opptatthet av kroppens form og vekt

Tvangsspising
* Episoder med overspisning (uten renselse)
* Uregelmessig og destruktivt matinntak
* Store vektsvingninger

Ortoreksi
* Sykelig opptatt av hva man putter i munnen
* Spesial lagde dietter og ritualer (tvangsmessig forhold til mat)
* Maten må være ren nyttig og fettfri
* Opptatt av sunnhet på en måte som gjør det sykt

Megareksi
* Opptatt av å bygge muskler
* Protein-shake, proteinrik mat

(Kilde: Senter for spiseforstyrrelser)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)