Hopp til innhold

Hvor mye varme tåler du?

Setter du en biff inn i en temperatur på over 100 grader, blir kjøttet stekt. Likevel overlever vi mennesker den samme temperaturen. Her får du vite hvorfor.

Svette

Tåler du 40 grader? 80 grader? 100? Forhåpentligvis trenger du aldri å teste det.

Foto: colourbox.com

Du har sikkert lurt på det én eller annen gang: Hvor varmt kan det egentlig bli før vi stryker med av det?

Det mest nærliggende er å tenke på vannets kokepunkt. Siden vi mennesker består av 60 prosent vann, er det vel usannsynlig at vi skal tåle mer enn 100 grader?

Vondt, men lærerikt badstu-eksperiment

Heldigvis slipper du å teste ut dette selv.

I 1774 bestemte Charles Blagden seg for å finne ut av saken. Blagden var lege og kjemiker, og dro resolutt med seg noen kamerater inn i en badstu. Med seg hadde de også noen stykker biff og tre egg.

Blagden visste at vi tåler ganske lite hvis temperaturen kommer innenfra. Rundt 44 grader i feber klarer ikke kroppen mer. Men hvor mye kan vi tåle av lufta rundt oss?

Blagden fyrte opp og lot det stå til.

Brunsvidd biff

Temperaturen steg til 42 grader, 100 grader og 127 grader. Biffene og eggene ble brunsvidde. Men kameratene i badstuen holdt ut.

Dette forbløffet Blagden, og hans første teori var at mennesket hadde en egen evne til å nøytralisere varme.

Siden nærmet han seg det vi vet i dag: Kroppen tåler så ekstreme temperaturer fordi vi svetter.

Fordampning er avgjørende

For å bevise dette, tok Blagden med seg to kar inn i badstuen. Det ene inneholdt bare vann, det andre vann med noen voksklumper i. Så fyrte han opp igjen til over 100 grader.

Det som skjedde da, var at karet med vann ikke kokte. Det gjorde derimot karet med voksklumper. Voksen smeltet og la seg som et lokk over vannet.

Det ble altså hindret i å fordampe.

Svette fungerer

Selv uten at vi føler oss varme, vil kroppen svette. Helt uten at vi merker det, fordamper vi rundt 600 gram svette i løpet av et døgn.

Blir vi varmere, svetter vi mer. I skikkelig varmt klima kan vi svette over en liter i timen.

Når kroppen produserer svette, bruker den varme på å få svetten til å fordampe. Derfor kjøles huden ned, og vi unngår å bli "brunsvidde kjøttstykker".

Men for å svette trenger kroppen væske. Derfor er vi helt avhengig av påfyll med drikke når det er varmt, ellers holder vi ikke ut lenge. Og hvor lenge vi ville holdt ut i en 127 graders badstu har ingen forsket på - heldigvis.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)