Hopp til innhold

Så enkelt stopper du kortsvindlerne

Stopp feriebandittene med få tastetrykk.

Bankkort

Har du brukt kortet i utlandet i sommer, kan det være lurt å sjekke om banken din tilbyr regionsperre. Sperren kan aktiviseres på 1-2-3 og gjør det vanskeligere for tyver å svindle deg.

Foto: Kim Jansson

Har du vært ute og reist i sommer, har du sikkert brukt bankkortet ditt flittig. Det kan ha gitt frekke tyver mange muligheter til å svindle deg.

I et forsøk på å gjøre jobben ekstra vanskelig for svindlerne, har mange banker innført en såkalt «regionsperre» på kundenes bankkort.

Sperren gjør at kortet blir ubrukelig i de landene og områdene kundene selv har blokkert. På den måten er det vanskelig for tyver i utlandet å misbruke informasjon på stjålne eller kopierte kort.

Skrur av i ferien

Om sommeren er det riktignok mange som skrur av denne svindelsperren, fordi ferien tilbringes i utlandet.

Johnny Anderson

Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken

Foto: John Gjertsen / Skandiabanken

Derfor oppfordrer bankene som tilbyr regionsperre, at kunder som er tilbake fra ferie skrur på regionsperren så fort som mulig.

– Det er viktig å endre regionssperre når du kommer hjem fra ferie, så sikrer du deg mot at eventuelle forsøk på å kopiere kortinformasjonen din i utlandet kan benyttes videre til svindelforsøk, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken, en av bankene som har tilbudt regionsperre i flere år.

Regionsperren kan når som helst skrus av og på i nettbanken.

Enkelte banker har også mobilapplikasjoner som gjør at du lett kan skifte innstillinger når du er på reise.

DNB og Nordea uten regionsperre

Rune Kibsgaard Sjøhelle

Rune Kibsgaard Sjøhelle, kommunikasjonsdirektør i Nordea

Foto: Nordea
Aud-Helen Rasmussen

Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Blant bankene som ikke tilbyr regionsperre, finner vi landets to største aktører: DNB og Nordea.

– Vi mener vi har varslingssystemer som er like gode som regionsperre, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.

Han forklarer at dersom et Nordea-kort blir brukt to steder på omtrent samme tid, har banken et varslingssystem som gir melding om at noe er galt.

– Det går rett og slett ikke an å bruke kortet i New York og Oslo på samme tid, sier Sjøhelle til NRK.no.

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB sier banken har valgt å foreløpig ikke innføre regionsperre, blant annet fordi de ikke vil at kundene skal oppleve at kortene ikke fungerer på ferien.

Blir du svindlet, er det banken som i de fleste tilfeller dekker tapet. Bankene vil riktignok ikke gi deg pengene tilbake, dersom du har opptrådt uaktsom. Har du for eksempel oppbevart pinkoden med kortet ditt, kan du bare glemme erstatning fra banken om du blir svindlet.

Mindre kortsvindel

Stine Neverdal

Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO

Foto: FNO
Frank Robert Berg Finanstilsynet

Frank Robert Berg, seksjonssjef i Finanstilsynet

Foto: Kim Jansson / NRK

I 2011 registrerte bankene tap på til sammen 126 millioner kroner i forbindelse med kortmisbruk, ifølge statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Det er en betydelig nedgang fra 200 millioner året før. Regionsperre er et av tiltakene som får æren for den reduserte kortsvindelen.

– Dette er en gledelig utvikling der chiputbredelsen, regionsperrer, mobilvarsling og effektivt politiarbeid, er blant de viktigste årsakene, uttalte kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO i en pressemelding tidligere i år.

Finanstilsynet har også vært positive til bankenes tiltak for å få bukt med svindelen.

– Regionsperre er et effektivt tiltak mot kortsvindel, uttalte seksjonssjef Frank Robert Berg i Finanstilsynet. til NRK.no tidligere i år.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)