Hopp til innhold

Høye sko kan gi deg «hammertå»

«Hammertå», «kølletå» og «klotå». - Det kan virke banalt, for det er jo bare en tå. Men hammertær kan gi så store smerter at man ikke orker å gå ut, forteller ortoped Grethe Borchgrevink.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Deformerte tær rammer mange, spesielt etter 40-årsalderen, og kan gi overraskende store plager.

- Det kan jo virke banalt, for det er bare en tå. Hofter og knær virker med en gang mer alvorlig. Men hammertær kan gi så store smerter at man ikke orker å gå ut. Det kan faktisk være invalidiserende, forteller ortoped Grethe Borchgrevink ved St. Olavs hospital i Trondheim til NRK.no.

Høyhælte, trange sko er antakelig årsaken til at så mange kvinner får smertefulle hammertær. Tilstanden kan opereres, men 1 av 4 er misfornøyd etterpå, viser hennes ferske studie.

Borchgrevink har undersøkt hvordan det faktisk går med de som blir operert. Studien er publisert i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Hammertå - en «kvinnelidelse»

Hammertå er en tilstand hvor det midterste leddet på tåa står opp på midten.

Lidelsen kan ramme alle de mindre tærne, men er vanligst for tåa nærmest stortåa.

- Hvis vi ser bort fra personer som er disponert for hammertær på grunn av andre lidelser, er det et klart flertall av kvinner som får slike tær, forteller Borchgrevink.

- Mye forskning bygger opp under at dette skyldes skoene. Det er sannsynlig at både høyhælte sko og trange sko øker risikoen, fortsetter hun.

1 av 4 misfornøyd med operasjon

Hammertå-operasjoner utføres over hele landet og er regnet som en enkel operasjon. Likevel viser Borchgrevinks studie at hele 25 prosent får et dårlig resultat.

- Dette er altfor mange, og det kan tyde på at vi ikke undersøker pasientene godt nok på forhånd, mener hun.

- Jeg tror flere av disse pasientene har en uoppdaget «klotå», det vil si at det innerste leddet på tåa også er bøyd, men nedover. Hvis det er tilfellet, burde operasjonen vært mer omfattende, slår hun fast.

Ved vanlige faststivnede hammertær opererer man vanligvis ved at man kapper av en del av den innerste knokkelen, og forsøker å stive av leddet. Har man derimot en klotå, bør det bløte vevet som er stivnet rundt det innerste leddet også løsnes, slik at tåa retter seg ut.

Symptomer

Hammertå er den vanligste feilstillingen i småtærne. Man ser tydelig at tåa står opp på midten, og i tillegg vil det danne seg hard hud oppå det feilstilte leddet.

Vanligvis oppstår plagen først etter 40-årsalderen, antakelig fordi vevet i kroppen da blir mindre elastisk.

Borchgrevink håper studien hennes kan føre til at pasienter med hammertå blir grundigere utredet på forhånd, og at dette vil gi bedre resultater etter operasjon.

131 opererte hammertå-pasienter deltok i studien, og resultatene samsvarer med tilsvarende studier i utlandet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)