Hopp til innhold

Hevder TV-titting gir færre barn

Forskere bak den såkalte «såpeopera-hypotesen», mener de kan bevise at TV-titting har en direkte effekt på antall barnefødsler.

TV Afrika

Utbredelse av TV skal ha en klar effekt på nedgang i fødsler. TV-titting anses som et viktig redskap for å få bukt med verdens befolkningsvekst.

Foto: Creative Commons, Flickr: Kigaliwire

Historiker og forsker ved Stanford University, Martin W. Lewis, skriver i et innlegg på The Breakthrough om hvordan utbredelsen av TV påvirker fødselsratene rundt om i verden. Lewis mener det er hevet over enhver tvil at TV-titting er vår tids aller beste prevensjon.

Comic Con

Serier som Game of Thrones kan stanse befolkningsveksten i verden.

Foto: Paul Schiraldi / Ap

– Det virker som vi har gjort en kollektiv beslutning for å ignorere denne markante endringen i menneskers adferd, skriver han i innlegget.

Forskeren mener det er på tide at den såkalte «såpeopera-hypotesen» tas på alvor. Enkelt fortalt slår teorien fast at når TV-tilbudet utvides, går fødselstallene ned. Denne årsakssammenhengen handler imidlertid ikke om at såpeoperaer ødelegger sexlysten, men heller om hvordan etableringen av kabel-TV i fattige områder av verden har ført til færre barnefødsler.

Sammenligner fødselstall

Teorien støttes av flere forskningsresultater som er gjennomført de siste årene, og Lewis mener det er enkelt å se sammenhengen.

Martin W. Lewis

Martin W. Lewis ved Stanford University.

Foto: Stanford

I undersøkelsen viser han til fødselstall fra India, som i motsetning til hva mange tror, bare er marginalt høyere enn i USA. De to landene faller dermed inn under den samme fertilitets-kategorien, og ifølge Lewis er det i dag kun sentrale områder av Afrika, samt enkelte områder i Asia og Latin-Amerika som har en fødselsrate som er mye høyere.

Stabil befolkningsvekst

I Norge fødes det i snitt 1.95 barn per familie, og det er eksempelvis mer enn i land som Chile, Brasil og Thailand. En undersøkelse utført av Eliana La Ferrara i 2008, viser at Brasils populære såpeoperaer skal ha ført til at fødselstallene har falt med et gjennomsnitt fra 6.25 til 1.81 i løpet av de siste 50 årene.

Lewis viser til forskning som «The Power of TV», og mener utviklingen av kabel-TV er hovedårsaken til at verdens ukontrollerte befolkningsvekst nå er i ferd med å stabiliere seg.

– Introduksjonen av kabel-TV henger sammen med en betydelig reduksjon i tilfeller av partnervold og favorisering av sønner. I tillegg økes selvstendighetsgrad for kvinner og det forekommer et tydelig fall i fødselsraten, heter det i rapporten.

(Saken fortsetter etter bildet)

Fødselstall i verden

De røde og lilla feltene viser hvor i verden det fødes flest barn.

Foto: Wikipedia

TV som prevensjon

Martin W. Lewis åpner også for å se om det er andre faktorer ved en moderniseringsprosess som kan påvirke fødslestallene. Forskjellige studier utført i India, viser hvordan leseferdighet, inntekt, urbanisering, innføring av elektrisitet og forventet levealder settes opp mot fødselsraten.

Konklusjonen som trekkes av Lewis, er at ingen andre faktorer har så stor påvirkning på antall barnefødsler som utbredelsen av TV.

Når undersøkelsen snevres ned til å dreie seg om kvinner med tilgang på TV, mener Lewis at sammenhengen er så tydelig at den ikke lenger kan avfeies. Dermed peker han på det som betegnes som en tydelig årsakssammenheng.

Skal man tro den amerikanske forskeren er det på høy tid at «såpeopera-hypotesen» tas på alvor, og at TV anerkjennes som det mest effektive prevensjonsmiddelet i verden.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)