Vi sløser med maten som aldri før. Nesten halvparten av verdens matproduksjon går rett i søpla, og nordmenn er blant de verste.
Smoothie med utgått yoghurt og brun banan, pytt i panne med posjert egg gått ut på dato og kransekake fra søpla høres kanskje ikke så fristende ut, men det falt i smak hos matministeren.
– Veldig godt!
Det er landbruksminister Trygve Slagsvold Vedums dom, etter å ha fått smake et helt måltid laget av gamle rester og mat funnet i dagligvarekjedenes containere.
- Les også: Studenter spiser mat fra søpla
- Les også: Rapper om å spise mat fra søpla
Det kastes enorme mengder mat
Forbrukerinspektørene setter denne uka fokus på de enorme mengdene mat som går til spille. Hvert år kaster vi mat tilsvarende 400.000 tonn – og mye av det er fullt spiselig.
– Det er ille at vi kaster så mye bra mat. Det viser hvilket overskuddssamfunn vi lever i, sier Vedum.
Han innrømmer at han heller ikke er så flink til å lage restemat.
- Les også: – Et stort sløseri
Stor økning
30 til 50 prosent av verdens totale matproduksjon går rett i søpla – og det kastes stadig mer.
– Det blir bare verre og verre, sier Bjørn Bu ved Norsk Biogassubstrat.
Gjenvinningssentralen som ligger i Tønsberg har aldri fått inn så mye mat som nå, og mye av det som kommer inn har god kvalitet.
– Datoen har ikke gått ut, det er saltet, det er røkt, eller det er frosset. Vi får inn frysevarer som er like fine, men det må likevel destrueres. Slik er regelverket, sier Bu.
- Les også: Finner indrefilet i søpla
Barnefamiliene verst
I snitt kaster hver nordmann 51 kilo mat i året, og barnefamilier er verstingene. Seniorforsker Ole Jørgen Hanssen leder et omfattende europeisk matforskningsprosjekt kalt ForMat. Han mener at mye av barnefamilienes matsvinn skyldes tidsklemma.
– Det er et planleggingsproblem. Man rekker ikke å tenke gjennom hva man trenger til middag. Når man handler på vei hjem fra jobb kjøper man gjerne mat man ikke har behov for eller mat man allerede har i kjøleskapet, sier Hanssen.
- Les også: Spis opp maten – spar tusenlapper