Hopp til innhold

Her får du god helseinfo på nett

- Altfor mange blir unødig bekymret etter et google-søk, sier allmennlege Anne Cathrine Sundset.

Googlesøk: Vondt i magen (montasje)

Et søk på internett kan fort gi deg idéer du ellers ikke ville kommet på. (Illustrasjon)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Har vi en plage, er det mange av oss som først av alt spør internett.

Opp med Google, inn med symptomene, og vips: et hav av diagnoser du kanskje har, og minst like mange råd til hva du bør gjøre med det.

- Min erfaring tilsier at folk googler ganske ukritisk etter symptomer eller ord, og at mange har problemer med å skille mellom seriøs og useriøs informasjon på nettet, sier allmennlege Anne Cathrine Sundseth til NRK Puls.

- Internett kan gi bedre helse

Anette Strømsbo Gjørv

Det kan absolutt være bra for helsa at folk finner fram til helseinformasjon på internett selv, mener Anette Strømsbo Gjørv.

Foto: Privat

Likevel er det ingen grunn til å gi internett på båten i jakten på informasjon om egen helse.

- Det er positivt for helsa vår at vi selv klarer å skaffe oss mer informasjon enn det legen har tid til å gi. Hvis man finner fram til kvalitetssikret informasjon, kan det være med på å øke egen kunnskap. Og vi vet at god kunnskap kan bidra til mestring og bedre helse, sier Anette Strømsbo Gjørv til NRK Puls.

Hun understreker at hun da snakker om opplevd helse, altså hvor bra vi føler oss på tross av ulike diagnoser vi måtte ha.

Gjørv er ansvarlig for e-læringskurset «Hvordan finne trygg informasjon om helse på internett», som er utviklet av Regionalt nettverkskompetansesenter for læring og mestring ved Helse Sør-Øst.

Kurset er spesielt rettet mot eldre uten erfaring med datamaskiner og internett, men er faktisk også i bruk blant helsepersonell som vil bli mer bevisst på hvilke kilder man kan stole på.

Hvem kan man stole på?

Det finnes faktisk et kvalitetsmerke for helsenettsteder som utstedes av Health on the Net Foundation (HON). De stiller en rekke krav til nettsteder som skal bruke kvalitetsmerket. Noen av disse kan også være smarte punkter å ha i bakhodet:

  • Råd om helse skal gis av helsepersonell.
  • Det skal være tydelig hvem som er avsender.
  • Informasjon skal ikke erstatte kontakten mellom lege og pasient, men være et tillegg.
  • Forfattere på nettstedet skal oppgi kilder.
  • Nettstedet skal informere om hvem som finansierer siden.
  • Reklame skal skilles tydelig fra det redaksjonelle innholdet.

- Det er lov til å lete på nettet, men man må være kritisk, sier Anette Strømsbo Gjørv.

Et sted å begynne kan være på nettsiden Helsesvar.no , hvor søkefeltet omfatter 70 utvalgte nettsteder på norsk.

Trygg Helseinformasjons startside er et annet godt sted å lete.

Tenk over hvem som er avsender

Allmennlege Anne Cathrine Sundseth oppfordrer pasientene til å tenke over hvem det er som gir deg informasjonen du kommer over på nettet.

- Er det en lege som skriver, en journalist eller en privatperson? Er rådene basert på vitenskapelig forskning? Dette er spørsmål man definitivt bør stille seg, mener hun.

Generelt vil hun anbefale å holde seg til nettsider som er laget for å drive helseinformasjon, og hvor de som jobber der er fagpersoner.

- Det er også slik at utenlandske nettsteder kan gi andre råd enn vi gir her i Norge. Det bør man også ha i bakhodet, fortsetter Sundseth.

- Det er også ofte bedre å søke på en diagnose enn å søke på et symptom. Nesten alle små symptomer kan jo i sjeldne tilfeller være noe alvorlig, og da er det lett at man blir unødig engstelig, råder hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)