Hopp til innhold

Her er de vanligste ferieproblemene

Mageinfeksjon på ferie troner på toppen som mest vanlig av sakene som meldes inn til Europeiske Reiseforsikring. Forrige uke ble det meldt inn 20 ulykkesaker til Europeiskes alarmsentral, men det er bare toppen av isfjellet.

Unngå å bruke ferietid på do.

Mageproblemer troner øverst når det gjelder de vanligste innmeldte sakene hos Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Scanstockphoto

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If forteller at det nå er høysesong for dem, og helt klart en opphoping i innmeldte saker.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Mange av oss har allerede dratt på årets sommerferie, og for flere står avslappende dager for tur de nærmeste ukene.

For Europeiske Reiseforsikring betyr det høysesong, og statistikken deres for første uken i juli, viser at vi ferierer verden over.

– Nordmenn reiser oftere og lengre enn de gjorde før, og det er helt klart at det er en opphoping i innmeldte saker nå i juli, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If, til NRK.no.

– Mange føler nok at de slapper enda bedre av hvis de er garantert sol og varme, og kommer seg bort fra hverdagen, legger hun til.

I juli i fjor hadde Europeiske cirka 11.000 innmeldte saker totalt, med rundt 2.700 saker i uken. En del av disse meldes inn til forsikringsselskapets alarmsentral, og er mer alvorlige saker hvor kunden trenger umiddelbar hjelp. I fjor hadde de rundt 600 slike saker i juli, og bare forrige uke ble det meldt inn 112 saker til alarmsentralen.

Mest mageproblemer

Kun tre av disse sakene var registrerte tyverisaker, og rundt 20 var ulykkesaker. Men det er langt flere som meldes inn til Europeiske på andre måter, enten via telefon eller internett.

Line Sørbø

Ifølge sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring, er det dessverre ikke alltid man får tilstrekkelig hjelp eller behandling når man blir syk i utlandet.

Foto: Line Sørbø / NTB Scanpix

Av ulykkesakene er det blant annet meldt inn tilfeller av benbrudd, fall fra vindu, påkjørsel og ryggskader. I tillegg er forbrenningsskade på barn, og apebitt også å finne på listen.

– Det var en som ble bitt av en ape i Thailand, og vedkommende måtte få rabiesvaksine i flere omganger, sier sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring, til NRK.no.

Ulykkesaker, særlig bruddskader, er blant de topp tre vanligste tilfellene som meldes inn til forsikringsselskapet. Men det de har aller mest av er mageinfeksjoner, etterfulgt av luftveisinfeksjoner.

– Hvis man i utgangspunktet har lungeproblemer, så kan man reagere på et annet klima, for eksempel temperaturforskjeller eller til og med air conditionen, sier Sørbø.

Sykepleieren legger til at registrerte tilfeller av magetrøbbel skjer overalt, eksempelvis i Afrika, Mexico, Canada, USA, Thailand og Storbritannia, oftest fordi vi blir smittet gjennom mat.

Jevn fordeling

Statistikken viser at sakene er jevnt fordelt på kvinner og menn, noe som ifølge Sørbø ikke er unormalt. I tillegg er alle tilfellene som er meldt inn velkjente og ikke noe som ikke har vært meldt inn tidligere.

– Det har også kommet inn ganske mange saker hvor det har skjedd alvorlig sykdom eller dødsfall i familien hjemme i Norge, slik at de reisende har måttet avbryte ferien. Da har vi hjulpet med å bestille og dekke nye billetter hjem, forteller hun.

Utover det er det flere saker som omfatter ørebetennelse, kyssesyke, feber og hjerte- og karproblemer.

Tjener mer på å legge deg inn

Sørbø forteller at man i Tyrkia og i enkelte deler av Spania blir lettere innlagt på sykehus av tilfeller man ikke ville blitt innlagt for i Norge. Men noen ganger er behovet for behandling mindre enn det som gis av sykehuset.

Enkelte steder er overbehandling vanlig fordi de private sykehusene tjener mer penger på å legge deg inn.

– Det er jo klart at det er uheldig for en pasient at legene kanskje går i gang med unødvendige undersøkelser og gir mer medisin enn det som trengs. Men de fleste av oss protesterer vel ikke om en lege sier at noe er rett, sier hun.

Nå kommer hun med en oppfordring til reisende som blir syk eller utsettes for ulykker på ferie.

– Vi ønsker at kundene er oppmerksomme på overbehandling, og melder fra til vår alarmsentral dersom de føler at det tas undersøkelser eller prøver som virker unødvendige. Dersom det er snakk om innleggelse vil vi være i kontakt med sykehuset for blant annet å stille betalingsgaranti, sier Sørbø.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)