Hopp til innhold

Her er de mest populære appene

Ingen tvil om hvilke type apper som slår best an, viser en ny undersøkelse.

Apper på mobiltelefon

Sosiale medier, informasjon og spill er de mest populære app-kategoriene akkurat nå.

Foto: Tor Risberg / NRK

Facebook for Iphone

68 prosent har lastet ned apper for sosiale nettverktjenester som Facebook.

Foto: App store

Appene er blitt en ren nødvendighet for svært mange med smarttelefon og nettbrett. En ny undersøkelse viser at halvparten ikke greier seg uten.

87 prosent av alle nordmenn som har en smarttelefon, lastet ned én eller flere apper i fjor.

Appene for sosiale medier er de mest populære. To av tre mobileiere tok i bruk "sosiale apper" det siste året.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av SIFO (Statens institutt for forbruksforskning).

Nesten like mange lastet ned informasjons-apper (for eksempel fra Yr, NSB og Finn), etterfulgt av spill-apper (62 prosent), brukstjenester som trenings-, helse- og handle-apper (45 prosent) og musikk (37 prosent).

Muligheter og utfordringer

Yr for Iphone

67 prosent har lastet ned informasjonstjenester som Yr og NSB.

Foto: App store

SIFO ønsker å finne ut hvor viktige mobilappene er blitt for folk flest, hva vi bruker dem til og hvilke utfordringer de gir. Tallene gjelder kun nedlastinger de siste 12 månedene.

Undersøkelsen bekrefter at sosiale nettverk blir stadig viktigere tjenester også på mobil. Her er det kun apper som er undersøkt, men mange benytter også sosiale medier via telefonens nettleser.

Spørreundersøkelsen viser at noen flere norske menn enn kvinner har erfaring med nedlasting av apper. Men kvinnene leder på statistikken for sosiale nettverk, spill-apper og ringetoner.

Blir avhengige av apper

Skjermdump fra Draw Something

62 prosent har lastet ned spill til smarttelefonen sin. Her fra tegnespillet Draw Something.

Foto: Draw Something

Siden 2008 har Apples App Store registrert mer enn 40 milliarder nedlastinger av mobilapplikasjoner på verdensbasis, ifølge SIFO. Nesten halvparten ble lastet ned i fjor!

I "butikken" App Store kan du nå velge mellom mer enn 600.000 apper, mens Google Play har passert 450.000. Og tallene øker dag for dag.

På relativt kort tid er mobilappene blitt en ren nødvendighet for svært mange av oss.

46 prosent av de spurte svarer at appene er viktige eller svært viktige i hverdagslivet.

SIFO mener dette viser at norske forbrukere er i ferd med å bli avhengige av smarttelefonenes tilleggsprogrammer. Den høye andelen app-brukere bekrefter mobilenes økende betydning som informasjonskilde.

Misbruk og feilfakturering

Rimi-app

45 prosent har lastet ned brukstjenester som Rimi-appen

Foto: App store

Relativt få svarer heldigvis at de har vært plaget av svindel eller andre alvorlige problemer knyttet til app-bruken. Men noen kan ha vært utsatt for slikt uten å være klar over det.

2 prosent svarer at de har fått misbrukt persondata, mens 5 prosent har opplevd feilfakturering. SIFO understreker at det kan være vanskelig å avdekke svindel og misbruk som skjer via apper.

Apper som ikke fungerer er mer vanlig. 22 prosent av brukerne rapporterer om tjenestefeil, mens 35 prosent svarer at appene har sendt dem uønsket reklame.

Blant de som har negative erfaringer, har bare 9 prosent sendt inn en klage. Undersøkelsen tyder på at halvparten av dem fikk medhold.

TNS Gallup har gjennomført spørreundersøkelsen for SIFO, som også har sett nærmere på hvordan vi ellers bruker mobiler og nettbrett.

Digitale skillelinjer

Dag Slettemeås

– Apper kan skape nye skillelinjer mellom ulike grupper av brukere, mener SIFO-forsker Dag Slettemeås.

Foto: SIFO

SIFO mener at en av fordelene med apper på smarttelefon og nettbrett er at intuitiv håndtering og enkle konkrete oppgaver kan bidra til å redusere digitale skillelinjer i samfunnet.

– Det kommer apper på stadig flere tjenesteområder. Både unge og eldre mestrer bruken av dem, sier forsker Dag Slettemeås i SIFO til NRK.no. Han omtaler bruksmønsteret som en gryende appifisering av samfunnet.

– Likevel øker kravene til generell digital kompetanse hos forbrukerne, i takt med at applikasjonene får mer avanserte sensorer og funksjoner. Mobil betaling og digital markedsføring blir stadig mer vanlig. Og stat og kommune henger seg på med nye offentlige tjenester, sier han.

– Alt dette kan skape nye skillelinjer mellom ulike brukergrupper, hvis ikke den digitale kompetansen utvikler seg i tråd med de nye teknologiske og tjenestemessige innovasjonene.

– Snart vil også apper kombinert med såkalt nærfeltkommunikasjon (NFC) gjøre smartmobilene til fjernkontroller som kan brukes til å navigere både i det offentlige rom og i hjemmet, forteller Slettemeås.

Kommer det en motreaksjon?

Spotify for Iphone

37 prosent har lastet ned musikk-apper.

Foto: App store

SIFO-forskeren ser ikke bort fra at det kan komme en motreaksjon mot den avhengigheten stadig flere rapporterer om.

– Spørsmålet blir hvordan man etterhvert får plass til alle disse appene. Hvordan kan vi navigere mellom dem på en enkel måte? Og hvor sårbare blir vi hvis de forsvinner? Får vi behov for nye måter å håndtere hverdagen på enn gjennom dagens app-ikoner?

– Dessuten øker kravene til personvern og sikkerhet. Allerede nå kan det være vanskelig å avdekke overstyring, svindel og misbruk fra tredjeparter, sier Dag Slettemeås.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)