Hard avføring

Hva kan man gjøre for å hjelpe når barnet har hard avføring og ikke vil på do, og er det farlig å holde på avføringen i flere dager?

Jeg har en sønn på 19 måneder som har hard avføring. Han er redd når han må på do, og har blitt «verdensmester» i å holde igjen. Det kan gå flere dager før det kommer litt og litt avføring. Han blir aldri ferdig med å tømme seg. Jeg har prøvd mykningsmiddel fra apotek og linfrø, men det fungerer dårlig.

Hva skal jeg gjøre? Er det farlig å holde på avføringen i flere dager?

Jørgen svarer

«Når enden er god er all ting godt», heter det som du vet.

Den lille karen din har et problem som er vanlig og husk at det å ha avføring seks ganger daglig eller hver sjette dag er som regel like normalt.

Bløtgjørende virkemidler er fornuftig. Eventuelt ved naturlige substanser som druer eller svisker i forskjellige varianter. Har han en liten rift i anus som er smertefull vil han ofte vegre seg for å gå på do og da kan han komme inn i en ond sirkel. Du kan gå til legen som kan sjekke om det er rifter eller sårhet i anus.

I de aller fleste tilfeller vil nok dette være en periode før han finner sin egen rytme og trygghet i forhold til dette. Ut i fra hva du skriver syntes jeg i hvert fall ikke at du skal engste deg.

Med vennlig hilsen

Jørgen Skavlan

Spesialist i allmennmedisin

Lenker

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)