Hopp til innhold

Håper en ny pille kan stoppe diabetes type 1

Norske forskere kan ha kommet et betydelig steg nærmere svaret på hvorfor enkelte får diabetes type 1. I beste fall åpner det muligheten for en forebyggende vaksine, samt en pille som kan stoppe diabetes hos personer som nettopp har fått diagnosen.

Insulin

Diabetes type 1 beskrives som den mest krevende formen for diabetes. Behandlingen består blant annet av flere doser insulin hver dag, enten gjennom en sprøyte eller en pumpe som festes til kroppen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Lenge har det vært en stor gåte hvorfor enkelte mennesker får den alvorlige sykdommen diabetes type 1.

Nå har norske forskere ved Universitetet i Oslo gjort en studie som kan ta oss ett skritt nærmere et svar på det store spørsmålet.

Knut Dahl-Jørgensen

Knut Dahl-Jørgensen, prisvinnende diabetesforsker og professor ved Universitetet i Oslo

Foto: Anders Bayer / Oslo Universitetssykehus

– I lang tid har vi lurt på om det kan være et virus som utløser type 1-diabetes. Nå har vi kunnet påvise en kronisk virusinfeksjon i de cellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen.

Det sier professor Knut Dahl-Jørgensen ved Universitetet i Oslo. Han har ledet forskningsprosjektet sammen med stipendiat og lege Lars Krogvold ved Oslo universitetssykehus.

– Kan kanskje forebygge diabetes

Det er et virus av typen enterovirus som forskerne har funnet i bukspyttkjertelen hos diabetikerne. Viruset er vanlig, også hos folk som ikke har diabetes, men hører ikke hjemme der insulinet produseres.

Hypotesen er derfor at enteroviruset utløser en reaksjon som ødelegger insulinproduksjonen – først og fremst hos personer som har diabetes i genene.

Hvis dette stemmer, håper forskerne at det vil være mulig å komme viruset i forkjøpet, altså før alle insulinproduserende celler er ødelagt.

– Ved nyoppdaget diabetes, kan vi kanskje stoppe den ødeleggende prosessen, slik at pasienten får en betydelig mildere sykdom, sier prosessor Dahl-Jørgensen til NRK.no.

Men det stopper ikke der. Dersom forskerne klarer å stoppe prosessen enda tidligere, kan man kanskje hindre at man får diabetes.

– Vi håper nå vi kan finne midler som kan få bukt på virusinfeksjonen. En effektiv vaksine mot et slikt virus kan kanskje forebygge diabetes i fremtiden, sier Dahl-Jørgensen.

Utvikler vaksiner og tester antiviruspiller

Utvikling av en vaksine er allerede i gang, i samarbeid med laboratorier i Sverige og Finland. Denne skal forhåpentligvis kunne virke forebyggende.

I tillegg ser forskerne på muligheten for det som kalles en antiviral-behandling. En slik behandling vil mest sannsynlig bestå av en pille som har i oppgave å ta knekken på viruset.

Allerede neste år kan de første forsøkene med slike medisiner hos mennesker med nyoppdaget diabetes være i gang. Da vil de prøve ut kombinasjoner av forskjellige preparater i håp om å få stoppet ødeleggelsen av insulincellene.

Resultatene vil imidlertid ikke være tilgjengelig før om mange år.

Mathilde Hagen Melkerud

Mathilde Hagen Melkerud (21) har hatt diabetes i 18 år. Hun sier hun har et bra liv med diabetes, selv om sykdommen krever en del oppfølging.

Foto: Privat
Inger Johanne Skiple

Inger Johanne Skiple (23) sier det mest utfordrende med diabetes, er det å godta at man faktisk har en kronisk sykdom – og at man må ta hensyn sykdommen hele tiden.

Foto: Privat

– Det tar lang tid. Forsøk med antivirale medisiner tar to til fire år. Utvikling av vaksine er mye mer krevende. Vi må vise at den virker og så må vi være sikre på at den ikke gir bivirkninger av stor betydning. Derfor tar det vanligvis mer enn fem år å utvikle slike vaksiner, sier professor Dahl-Jørgensen.

Skeptiske diabetikere

Diabetikere NRK.no har snakket med, synes en vaksine mot sykdommen høres ut som spennende forskning. Men flere er likevel skeptiske.

– Det høres jo helt strålende ut – og jeg vil gjerne tro på det. Men fra jeg fikk diabetes for 18 år siden, har vi hørt mye spennende om nye forskningsresultater, som vi ikke har merket noe til.

Det sier type 1-diabetiker Mathilde Hagen Melkerud (21). Hun er ikke alene om å ikke juble for tidlig.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal tenke når jeg hører slike nyheter. Vi har jo hørt så mange ganger før at forskere tror de har funnet årsaken til diabetes, sier Inger Johanne Skiple (23).

Hun har hatt diabetes type 1 i ti år. Sykdommen er mer komplisert enn det mange aner, mener hun.

– Du må ta hensyn til sykdommen hele tiden. Du skal huske å spise faste måltider, ta insulin og måle blodsukkeret hele tiden, og det er ikke alltid like lett.

Mathilde Hagen Melkerud er enig.

– Det er ingen lett sykdom å ha. Man må tenke på det hele tiden. Noen tror det handler om å bare ta en sprøyte og spise riktig, men det er ikke sånn. Du må planlegge alt – og selv om du gjør alt riktig, er det ikke sikkert resultatet blir som du ønsker, sier hun.

– En stor nyhet

I den nye diabetesstudien, som er publisert i det amerikanske tidsskriftet Diabetes, har forskerne undersøkt seks personer med nyoppdaget diabetes. Selv om dette kanskje høres ut som et tynt grunnlag, er ikke forskerne i tvil om resultatet.

– Vi har klart å påvise viruset i flere laboratorier, så vi er sikre på funnene. Men vi vil gjerne at andre gjør lignende studier og bekrefter våre funn, sier professor Knut Dahl-Jørgensen.

Bjørnar Allgot

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, tror forskningen kan være en viktig brikke i løsningen på den store diabetes type 1-gåten.

Foto: Mats Sparby / NRK

Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, synes funnene er svært spennende.

– Tidligere har man mer eller mindre famlet i blinde for å finne årsaken til diabetes type 1. Det at man nå har kommet nærmere et svar, er en stor nyhet, sier Allgot til NRK.no

Likevel skjønner han at en del diabetikere er skeptiske til om det virkelig kan komme en vaksine mot diabetes.

– Det er forståelig. Men dette er likevel et viktig funn på veien, sier Allgot.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)