Hopp til innhold

Grønnsakene kreftcellene frykter

Visste du at kål inneholder store mengder kreftbekjempende molekyler? Her kan du lese hvorfor.

Kål inneholder store mengder kreftbekjempende molekyler.
Foto: Frukt.no

Hodekål, brokkoli, blomkål og rosenkål er blant våre viktigste grønnsaker når det gjelder å forebygge kreft, viser studier i følge frukt.no .

LES OGSÅ: Spis deg friskere

- Flest kreftbekjempende egenskaper

Både mangfoldet av de ulike kreftbekjempende molekylene og den sterke konsentrasjonen av disse, gir kålfamilien dens gode kreftforebyggende egenskaper.

Og kålfamilien utgjør de grønnsakene med flest kreftbekjempende egenskaper, kan vi tro boken "Mat mot kreft", av forfatterne Dr. Béliveau og Dr. Gingras, rett.

Særlig framhver forfatterne brokkoli og rosenkål som fremragende kilder til kreftbekjempende molekyler og anbefaler at disse bør spises regelmessig.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hodekål

Studier i kålens favør

Innen forskningen på kålens kreftforebyggende egenskaper, nevner forfatterne blant annet en studie som analyserte 252 tilfeller av kreft i urinblæren blant 47 909 helsearbeidere over en periode på ti år.

Studien viste at ved å spise fem porsjoner, eller mer, av grønnsaker i kålfamilien per uke, særlig brokkoli og hodekål, halverer en risikoen for å få kreft i urinblæren.

Tilsvarende observasjoner er gjort på brystkreft. En studie i Kina viser at kvinner som spiser flest grønnsaker i kålfamilien halverer risikoen for å utvikle brystkreft i forhold til de som spiser lite eller ikke noe av disse grønnsakene.

En lignende studie i Sverige viser at det å spise en eller to porsjoner med grønnsaker i kålfamilien per dag gir en nedsatt risiko på 40 prosent for å utvikle brystkreft.

Å spise kålgrønnsaker har også vært knyttet til en nedsatt risiko for flere andre krefttyper som lungekreft, kreft i mage- og tarmsystemet og prostata.

Spesielt brokkoliens effekt mot kreft er oppmuntrende. Et kosthold som for eksempel inneholder tre eller fire porsjoner brokkoli per uke, har vist seg å være tilstrekkelig for å beskytte mot polypper i tykktarmen.

- Hvert tygg hjelper deg!

Liker du kål er det med andre ord bare å fråtse! Er du blant de som tror kål ikke smaker så mye, bør du forsøke nye måter å spise den på. Prøv for eksempel en av oppskriftene lengre ned på siden.

LES OGSÅ: Slik får du barna til å spise sunt

Et generelt tips er imidlertid å koke kålgrønnsakene så lite som mulig, og i minst mulig vann. Å dampkoke eller å tilberede kål i wok-panne er best med tanke på å ta vare på næringsstoffene i maten. Samtidig gjør det også grønnsakene mer delikate og velsmakende.

Oppskrifter med kålgrønnsaker

Her er to oppskrifter på ulike retter med kål.

Gratinert kål og nudler:

Gratinert kål og nudler

Gratinert kål og nudler.

Foto: Frukt.no

Denne retten tar 20 - 40 minutter å lage, har en middels vanskelighetsgrad.

Ingredienser til fem porsjoner:

  • 1 stk. hakket løk
  • 1 ss smør
  • 500 g savoykål (kinakål kan også brukes)
  • 0,4 stk. stilkselleri (stangselleri) i skiver
  • 1 ts karve
  • litt pepper
  • 1 ½ dl hvitvin eller vann
  • 125 g nudler
  • 4 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
  • 2 ss maizenna
  • 1 dl vann
  • 2 dl lettrømme
  • 1 ½ dl flakede mandler
  • 2 ss revet parmesan

Fremgangsmåte:

Fres løken i en stor vid gryte. Tilsett kål, selleri, karve, pepper, vin eller vann. La kålen dampe under lokk til den faller sammen og er knapt mør.

Kok nudlene etter anvisning på pakken og la den renne godt av.

Varm stekeovnen til 230 grader C. Kok opp buljongen og tykne den med maizenna utrørt i vann. Rør inn rømme. Bland saus og nudler i kålgryten.

Hell stuingen i en smurt, ildfast form. Dryss over mandelflak og ost, og gratiner retten midt i ovnen til mandlene er gyldne.

Tilbehør : Ferskt brød eller rundstykker.

Grønn wok:

Grønn wok

Grønn wok er enkelt og godt.

Foto: Frukt.no

Denne retten tar 20 minutter å lage, og har også en middels vanskelighetsgrad.

Ingredienser til fire porsjoner:

  • 2 ss olje til woking
  • 2 ts revet frisk ingefær
  • 1 stk. finhakket rød chili
  • 8 stk. finstrimlet vårløk
  • 200 g brokkoli i buketter
  • 1 stk. finstrimlet kinakål
  • 2 stilk finstrimlet stilkselleri (stangselleri)
  • ½ stk. finstrimlet grønn squash
  • 200 g sukkererter delt i to
  • 200 g frisk spinat
  • 200 g pak choy
  • 8 stk. cherrytomat delt i to til pynt

Fremgangsmåte:

Varm olje i en wok og fres ingefær og chili i 30 sekunder. Tilsett vårløk, brokkoli og snittet kinakål og wok i 2 minutter. Ta opp og legg til side.

Varm olje i woken og fres stilkselleri, squash og sukkererter i ca. 1 minutt. Vend inn spinat, snittet pak choy og tomater og stek til alt er varmt.

Retten passer godt til stekt fisk.

God appetitt!

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)