Det er lett å få i seg litt mer enn normalt av både fast og flytende føde i disse dager. Og det er jo selvfølgelig greit – det er jul! Hohoho! Men noen julefavoritter kan virkelig overraske når det gjelder kaloriinnhold.
Visste du for eksempel at en julemiddag med drikke og dessert kan inneholde over 3000 kalorier?
Det er store forskjeller på kaloriinnholdet også på det du fyller i glasset i julen. Særlig gløgg er en skikkelig sukkerbombe. En kopp gløgg med rødvin, rosiner og nøtter oppi, gir deg hele 300 kalorier!
– Jeg tror ikke det er mange som vet at en kopp gløgg med rødvin, nøtter og rosiner har så mange kalorier, SIER Tine Sundfør, ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Norges helsehøyskole, til NRK.no.
Gløgg overalt
– Gløgg er nok den verste i klassen blant juledrikkene, rent kalorimessig. Når søt gløggsaft blandes med alkohol, og spisedrikkes med mandler og rosiner, blir det mye kalorier i ett, bekrefter en annen ernæringsfysiolog, Lise von Krogh, i Bramat.no
– Fordelen er derimot at nøtter og rosiner også inneholder andre næringsstoffer, som gjør at drikken ikke kun består av sukker og alkohol, sier von Krogh, som gjerne tar seg en kopp gløgg i julen.
For nesten uansett hvor du skal i julen, så blir det servert gløgg. Det være seg både i garderoben i barnehagen, i køen på apoteket og selvfølgelig i juleselskapet.
– Mitt inntrykk er at mange tar denne gløggkoppen uten at de nødvendigvis syns det er så veldig godt. Mange synes faktisk ikke at det hadde vært noe stort offer å la gløggen være, sier Sundfør.
Fire fiken = En halv liter brus
Av andre skjulte sukkerbomber i julen, er energinivået i tørket frukt noe som vil overraske mange. Fiken og dadler blir det for eksempel spist mye av.
– Spiser du fire fiken eller åtte dadler, så får du i deg like mye energi som i en halv liter brus. Da er det mye bedre å spise frisk frukt. Det tar lengre tid å spise, og du klarer ikke å spise så mange av gangen, mener Lise von Krogh.
Hun sier det positive med tørket frukt er at dette er en god kilde til fiber og mineraler, men det er også tettpakkede sukkerkilder.
– Når frukten tørker, forsvinner mye av vannet og fruktsukkeret konsentreres. Men tørket frukt er uansett et mye bedre valg enn brus, seigmenn og annet industrifremstilt godteri, fortsetter hun.
Magre tips
Ernæringsekspert Sundfør har tips til litt magrere alternativer til den tradisjonelle julematen:
- Skinkestek er magrere enn ribbe.
- Kalkun er både magert og godt, men vær obs på at stuffingen ofte er feit.
- Snu litt om på moltekremen i år, og server masse friske multer med en liten kremklatt på toppen – istedenfor masse krem med et par bær oppi.
- En mager variant av Waldorfsalat, lager du ved å blande grønnsakene med Biola yoghurt naturell, istedenfor kremfløte og majones.
- I julen er det mange som serverer buffeer med rene skinker, roastbiff, gravet og røkt fisk. Alt dette er magert og godt, men potetsalaten, leverposteien, ribberullen og sylten er noe av det feiteste pålegget vi har.
Men du – glem ikke å kose deg i dagene fremover da! Husk at dette kjente rådet fortsatt gjelder:
– Det er mye viktigere hva du spiser mellom nyttår og jul, enn mellom jul og nyttår, bekrefter Tine Sundfør.