Hender - Veterinærinstituttet skal gjøre analyser på et utvalg av te, etter funn av muggsopp - også i norsk te. - Foto: Zdenka Micka /

Veterinærinstituttet skal gjøre analyser på et utvalg av te, etter funn av muggsopp - også i norsk te.

Foto: Zdenka Micka

Foruroligende funn av muggsopp i te

Det er funnet giftproduserende muggsopp i flere av tesortene som Veterinærinstituttet har undersøkt. Særlig gjelder det te kjøpt i utlandet. Funnene betegnes som foruroligende.

Analysen ble gjennomført etter at Mattilsynet mottok en prøve av te kjøpt i utlandet.En kvinne, som fikk teen i gave, fikk akutt diaré én til to timer etter å ha drukket den.

Analysen viste at denne teen – av typen damaskuste – inneholdt store mengder av flere typer muggsopp.

Senere prøver av andre tesorter viste store mengder giftproduserende muggsopp i to mynteteer kjøpt på et marked i Egypt.

Også i norsk te

Også i te kjøpt i Norge ble det funnet muggsopp, dog i mindre forekomster.

– Siden te blir konsumert av alle aldersgrupper, også barn, ofte jevnlig og i til dels store mengder, finner vi grunn til å undersøke te nærmere med hensyn på nettopp mugg og mykotoksiner, opplyser Veterinærinstituttet til NTB.

– I samarbeid med Mattilsynet har derfor Veterinærinstituttet satt i gang et pilotprosjekt hvor vi vil gjøre mykologiske analyser på et utvalg av te.

(NTB)

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)