Lise Gro Flakstad - Forsikringsselskapet Tryg ville ikke dekke vannskadene til Lise Gro Flakstad. Begrunnelsen var at det var grunnvann som hadde trengt inn, og at forsikringen ikke dekker dette. Vannet sto så høyt som Flakstad viser på bildet nederst til høyre. - Foto: Gard Brox Jensen /

Forsikringsselskapet Tryg ville ikke dekke vannskadene til Lise Gro Flakstad. Begrunnelsen var at det var grunnvann som hadde trengt inn, og at forsikringen ikke dekker dette. Vannet sto så høyt som Flakstad viser på bildet nederst til høyre.

Foto: Gard Brox Jensen

Forsikring dekker ikke vannskader

-Vi fikk sjokk da forsikringsselskapet ikke ville dekke de omfattende vannskadene i kjelleren, sier Lise Gro Flakstad. Sjekk hva slags vannskader forsikringen ofte ikke dekker.

Det var etter kraftig regnvær rundt påske i år at huseieren i Tønsberg fikk overraskelsen: Kjellerleiligheten i eneboligen deres hadde fått store vannskader og var ubeboelig.

- Vi trodde jo at dette var en opplagt forsikringssak, og trodde nesten ikke det vi hørte da vi fikk beskjed om det motsatte, sier Lise Gro Flakstad til NRK Forbrukerinspektørene.

Begrunnelsen fra forsikringsselskapet deres, Tryg, var at det var grunnvann som hadde trengt inn, og at forsikringen ikke dekker dette.

Utbredt problem


Vannskader på norske hus er svært utbredt og anslag viser at vann, fukt og væte står for 75 prosent av alle boligskader i Norge. 2010 har allerede blitt et rekordår i antall skader.

For mange har det betydd et ublidt møte ikke bare med det våte element, men også med det som står med liten skrift i forsikringspapirene. Det bekrefter Finansklagenemda som er de som mottar klager i forsikringssaker.

Harald Sverdrup - Foto: Gard Brox Jensen /
Foto: Gard Brox Jensen

De ser ofte at folk blir overrasket over å oppdage hva forsikringen deres viser seg å ikke dekke av vannskader. I hele 80 prosent av disse klagesakene må de imidlertid skuffe forsikringstageren og gi selskapet har rett.

- Det vi leser ut av de tallene er at det er et stort sprik mellom hva folk tror de vil få dekket av forsikringen, og hva som er realiteten. Folk tror de har en dekning de ikke har, sier Harald Sverdrup, administrerende direktør i Finansklagenemda.

Hva dekkes?


I et land med så mye nedbør og snøsmelting er det kanskje forståelig at vannskader er utbredt. Man skulle kanskje også anta vi dermed også hadde gode forsikringer mot dette, men det er ikke nødvendigvis slik.

Flere vanlige forsikringsavtaler dekker generelt sett ikke punktene under:

• Skade ved kondens,sopp eller råte, uansett årsak
• Inntrenging av vann frå vindu og tak
• Vann som kommer fra drensledning
• Skade på golv og vegger på bad som skyldes at disse ikke er vanntette
• Vannlekkasje forårsaket av grunnvann

- Umulig å vite


I Tønsberg er kjelleren ubeboelig og regningen overlatt til en eier som er overrasket over hva forsikringen hennes viste seg å ikke dekke.

- Dette var umulig for oss å vite. Det står ikke nevnt grunnvann noe sted i forsikringspapirene, sier Flakstad. Hun mener forsikringsselskapet burde vært langt klarere på å fortelle henne hva forsikringen ikke dekker.


- Om det er slik at vi bor i et område som er utsatt for grunnvannsskader, så burde vi fått beskjed om det. Forsikringsagentene har vært her og sett, og om det var slik at de ikke ville forsikre kjelleren vår, så hadde det hadde vært greit nok det.

Sjekk vilkårene bedre

Roald Stigum Olsen - Foto: Gard Brox Jensen /
Foto: Gard Brox Jensen

Hos forsikringsselskapet Tryg vil de ikke gå i detaljer om denne enkeltsaken, men pressetalsmann Roald Stigum Olsen avviser at de har gjort noe kritikkverdig.

- Det er beskrevet i polisedokumentene hva som er dekket og hva som ikke er dekket, sier han. Selskapet har nå likevel bestemt seg for å gjøre vilkårene tydeligere, sier pressetalsmannen til NRK Forbrukerinspektørene.


- Det har ingenting med denne saken eller andre tvister å gjøre, men folk kan nå ta stilling til dette noe lettere enn tidligere, det er helt klart, sier Stigum Olsen.

Må bli tydeligere


Direktøren i Finansklagenemda går langt i å antyde at forsikringsselskap kanskje er flinkere til å selge forsikring enn til å fortelle kundene sine hva forsikringen deres ikke dekker.


- Selskapene må sørge for at folk skjønner hva de er dekket for. Dette berører bransjens omdømme, sier Harald Sverdrup.

Les også:

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.