Hopp til innhold

Finner opp egen bæsjealarm

Programleder Christian Strand var lei av å måtte lukte på barnas bleier etter bæsj og tiss. Dermed var ideen om en egen bæsje-alarm skapt.

Christian Strand ønsker seg en app som foretller når sønnen har bæsja eller tissa

SE VIDEO: NRK-profil Christian Strand prøver seg som gründer i Forbrukerinspektørens nye serie 'Gründerne'. Ideen hans er en bæsjealarm for bleiebarn - inspirert av de små sønnenes bleier. Foto: Karina Kaupang Jørgensen/NRK. Video: Mattias Müller/NRK. Redigering: Brynjar Widerøe/NRK.

I et halvt år har programlederen utviklet en bleiesensor som skal revolusjonere livet som småbarnsfar i NRK FBIs nye serie «Gründerne».

Tobarnsfaren savnet en måte å få beskjed om tilstanden i barnas bleier. Særlig når de to sønnene er kledd opp i parkdresser eller sitter i baksetet.

– "Pooptime" er en liten engangssensor som skal plasseres i bleia. En chip som festes på utsiden av bleia, skal så sende et varsel til en applikasjon på smarttelefonen når den oppdager "noe i bleia", forteller en engasjert Christian Strand.

Ideen er at engangssensoren skal skiftes ut ved bleieskift, og kastes sammen med bleia. Ikke noe klin, altså.

Pooptime

Programlederen fikk hjelp til å lage en reklamefilm for 'Pooptime'.

Foto: Skjermdump Pooptime-reklamefilm

Oddsen mot seg

I serien har Strand inntatt rollen som, nettopp, gründer. Gjennom fire episoder skal programlederen gå det han selv kaller en gründerskole - ved å lære av noen av Norges unge gründerhåp.

– Dette er folk som ofrer venner- og familieliv, pantsetter hus og noen tar opp forbrukslån i jakten på å få ut ideene sine til folk. De har et helt utrolig engasjement, mener Strand.

Serien setter Strand på flere prøvelser, og programlederen må bevise at bæsjealarmen "Pooptime" har livets rett – foran blant annet skeptiske investorer.

For det er ikke lett å bli gründer i Norge, og oddsen er imot dem som tar sjansen. I løpet av tre år går nemlig sju av 10 gründerbedrifter konkurs, ifølge tall fra SSB.

Det skyldes blant annet manglende markedskunnskap, mente NHH-professor Tor Andreassen i en kronikk på NRK Ytring, sist uke.

Christian Strand lukter

Har'n bæsja?? Det er denne situasjonen Christian Strand vil unngå.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Gode medhjelpere

Målet til programlederen er blant annet å gå seirende ut av gründerkonkurransen "100 pitches", hvor førstepremien er 300.000 kroner.

I tillegg til programmeringshjelp, har Strand fått hjelp til å få utført markedsundersøkelse med flere av Norges største pappabloggere, designet app og lagd reklamefilm.

– Jeg startet med lite kunnskap om hva som skal til for å bli en gründer. Selv har jeg økonomibakgrunn, men jeg har aldri programmert en sensor eller designet en mobilapp før, sier Strand.

Pooptime logo

It's pooptime! Christian Strand er fornøyd med logoen.

Foto: Kent-Amar Eriksen / NRK

Men hvordan går det med bæsjealarmen nå? Blir den å finne i butikkene, så du kan putte den i podens bleie?

– Status nå er at jeg har prøvd å selge inn ideen til butikkjeden Barnas hus. De vil gjerne møte meg til et nytt møte, når jeg har kommet enda lenger i prosessen, sier programlederen.

– Noe av den viktigste lærdommen er nettopp det at ting tar tid, og at nye prototyper stadig må utvikles. Du kan ikke regne med å slå gjennom med første versjon av produktet, du må jobbe videre - og videre, avslutter "Pooptime"-gründeren.

  • «Gründerne» går onsdager 20.25 på NRK1

Se første episode av «Gründerne» her:

Hva skal til for å bli en gründer? Forbrukerinspektørene ser nærmere på hva som er god idé. Vi møter gründeren bak læringsspillet Kahoot, og gründerbedriften Grippx som utvikler et verktøy til storvilt-jakt. Programleder Christian Strand jakter på sin gode gründer-idé. (1:4)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)