Hopp til innhold

Fedme-gen kan gi demens

Overvekt kan ha en sammenheng med demens. Svenske forskere har påvist at personer med en spesiell gen-type har mye høyere risiko for å bli rammet av alzheimers sykdom.

På sykehjem

Et spesielt arveanlegg gir ny viten om alzheimers sykdom.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ny svensk forskning viser at det spesielle arveanlegget FTO kan knyttes til utviklingen av alzheimers. Det er tidligere fastslått at FTO-genet gir en viss risiko for overvekt og diabetes.

Nå er det også påvist at FTO (fat mass and obesity associated gene) kan knyttes direkte til utviklingen av demenssykdommer.

De siste ni årene har forskere ved Karolinska institutet i Stockholm gransket 1003 personer som i utgangspunktet var friske. Alle var over 75 år gamle, og i løpet av denne perioden ble 346 av dem demente.

Resultatet tyder på at eldre med fedme-genet FTO har inntil 60 prosent høyere risiko for å bli rammet av sykdommen enn dem som ikke har dette genet. Men hvorfor det er slik, er det ennå ingen som vet.

LES OGSÅ:

Mange rammes

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. Mer enn 40.000 nordmenn har diagnosen, og tallet vil trolig øke i takt med befolkningens stigende gjennomsnittsalder.

Det finnes ennå ingen helbredende behandling for sykdommen. Men de svenske forskerne ser ikke bort fra at en sunn livsstil kan bidra til å minske risikoen for FTO-relatert alzheimers.

Tidligere studier viser nemlig at regelmessig fysisk aktivitet kan ha positiv betydning for utviklingen av overvekt.

Muligheten er derfor til stede for at det samme kan være tilfelle for demens. Men også her trengs det mer forskning.

Ukjent rolle i hjernen

Svenska Dagbladet melder at resultatene fra den svenske studien blir publisert i neste utgave av tidsskriftet Journal of Alzheimer’s disease .

- Gener er viktige i den delen av hjernen som styrer sult og appetitt. Men de finnes også i andre deler av hjernen, og det kan tenkes at FTO-genet spiller en ukjent rolle i områder som for eksempel har med hukommelsen å gjøre, sier Lina Keller til avisa.

Keller er hovedforfatter for studien, som er gjennomført ved instituttet for nevrobiologi, pleievitenskap og samfunn på Karolinska institutet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)