Da engangsgrillen kom til Norge ble den raskt populær.

I hovedstaden finnes det nesten ikke en eneste park uten den bærbare grillen på varme dager. Men kan den grille alt?

Svir nesten all mat

Bjørn Tore Teigen - Engangsgriller er faktisk ferskvare, og de fungerer dårlig når de er gamle, sier Bjørn Tore Teigen. - Foto: Karina Jørgensen / NRK

Engangsgriller er faktisk ferskvare, og de fungerer dårlig når de er gamle, sier Bjørn Tore Teigen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Diplompølsemakermester Bjørn Tore Teigen fra Matprat, er en del av det norske grillandslaget. Han er ikke spesielt glad i engangsgrillene.

– Du kan varme mat på dem, men du kan ikke grille skikkelig på en engangsgrill, sier han til NRK.no.

Årsaken er at den er veldig liten, og får derfor ikke så god temperatur.

– I tillegg er det veldig liten avstand mellom grillrista og kullbrikettene, hvilket gjør det veldig vanskelig å unngå brente flekker på maten, legger han til.

Unngå større kjøttstykker

Selv om grillmesteren liker best å grille på større gass- eller kullgriller, forstår han at nordmenn liker engangsgrillene.

– De er både billige og lette å ta med seg, og vi kjøper godt over én million av dem hvert år, opplyser han.

Men skal du ha med deg en engangsgrill i parken bør du huske på at det ikke er alt som lar seg grille på den lille firkanten.

– Pølser, grillspidd, sommerkoteletter og andre småting går fint. Men hel indrefilet, flintstek og annen mat med litt størrelse er umulig. Kjøttet trenger for lang tid på å bli ferdig, i tillegg til at de dekker nesten hele grillplata så grillen ikke får nok oksygen, forklarer han.

Kjøp en «fersk grill»

Kvaliteten på engangsgrillene er også viktig. Grillmesteren mener de er ferskvare, og at de fungerer enda dårligere når de er gamle.

– Sørg for at du kjøper dem i en butikk som selger mange, da er de trolig ferske, oppfordrer han.

Kjenn på grillrista, og finn en rist som er litt stiv. Husk å riste på den så kullet fordeler seg i grillen før du tenner opp.

Plass for engangsgrill - Iladalen har egne grillplasser med steinheller som skal beskytte gresset. - Foto: Karina Jørgensen / NRK

Iladalen har egne grillplasser med steinheller som skal beskytte gresset.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Teigen anbefaler også at du kjøper en dobbel engangsgrill dersom du skal grille mer enn to til tre pølser.

Husk grillvett i sommer

Feil bruk av engangsgriller kan være brannfarlig, og det oppfordres til å bruke grillvett når du griller.

Plasseres de rett på gresset etterlater de svidde flekker. Derfor startet Oslo kommune et prøveprosjekt med steinheller som grillplasser i Iladalen i fjor sommer.

Brannfaren og de svidde grillflekkene kan minskes ved at du plasserer grillen andre steder enn på gresset, som for eksempel en grusvei i parken eller en steinhelle i nærheten.