Elefantpenis - Foto: Sverre M. Fjelstad /

Elefanten klør seg med penisen

Elefanten har ikke bare god hukommelse. Hannene har også imponerende penismotorikk.

Elefanter har god hukommelse - En snabel er nyttig. Snabel nummer to kan visstnok også ha flere bruksområder. - Foto: WWF/Canon Photobase / SCANPIX

En snabel er nyttig. Snabel nummer to kan visstnok også ha flere bruksområder.

Foto: WWF/Canon Photobase / SCANPIX
Elefant - Blir det varmt tar elefanter seg gjerne et bad... - Foto: JENS MEYER / AP

Blir det varmt tar elefanter seg gjerne et bad...

Foto: JENS MEYER / AP
Elefant med fruktis - ...Og får de en is spiser de med glede den. - Foto: JENS MEYER / AP

...Og får de en is spiser de med glede den.

Foto: JENS MEYER / AP

Enkelte dyr kan gjøre de mest fantastiske ting. Elefanters hukommelse er imponerende. Men enkelte av dem kan også noe helt annet...

Naturfotograf Sverre M. Fjelstad har filmet hvordan en ekstra snabel med muskler og presisjon kan være nyttig rett som det er.

Se hvordan hannelefanten klør seg på magen i videoen over.

Husker som du en elefant?

  • Elefanter kan kjenne igjen trompetstøt fra opptil 100 andre elefanter, selv etter flere års atskillelse.
  • Elefanter kan kjenne igjen opptil 17 hunner fra egen familie ved å lukte på urinen deres. Dermed kan de holde rede på hvor de andre flokken går når de beveger seg over lengre distanser.
  • Elefanter kan se seg selv i speil. Dette er en egenskap som bare mennesker, aper og delfiner har mestret til nå.
  • Elefanter husker sine døde. I en studie i Kenya plukket elefantene ut levningene av sin artsfrende framfor andre arter.

Les også: Heroinavhengig elefant måtte på avrusning

(Schrödingers katt/Ut i naturen/NRK)

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.