At man blir fyllesyk av for mye alkohol er ingen hemmelighet.
Men enkelte drinker gjør dagen derpå verre enn andre, skriver forskning.no på sine sider.
Bourbon er verstingen
I mars 2010 publiserer «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» forskning som viser at mengden biprodukter fra stoffer i gjæringsprosessen (kongener) er mye større i brunt brennevin enn i lyst brennevin.
I bourbon (amerikansk maiswhisky) er det 37 ganger så mange kongener som i vodka.
Kongener er organiske molekyler som bidrar med smak, farge og lukt – og de har en gifteffekt på kroppen.
Sliten lenge etterpå
Av forskningen kom det også frem at kroppen er sliten og har redusert reaksjonsevne også etter at alkoholen har forlatt kroppen.
Reaksjonsevnene ble testet ved at deltakerne i undersøkelsen skulle trykke på en knapp så fort de oppdaget tall på en dataskjerm, og ved å følge instruksjoner de fikk vie høretelefoner.
Både deltakerne som hadde drukket brunt brennevin og de som hadde drukket vodka var dårlige til å løse oppgavene rett etter at alkoholen hadde forlatt kroppen.
Vurder arbeidsoppgavene
Dersom man har en jobb som krever stor konsentrasjon og raske reaksjoner bør man ikke drikke seg fra sans og samling kvelden før.
Selv om promillen har forsvunnet lenge før arbeidsdagen starter, kan reaksjonsevnen være for dårlig til å kjøre bil eller utføre enkelte arbeidsoppgaver.