– Hvilken skatteklasse tilhører jeg?

Eksperter fra Skatteetaten svarte på spørsmål om selvangivelsen. Les svarene her.

Selvangivelse 2011

Leveringsfristen nærmer seg med stormskritt.

Foto: Kim Jansson

Førstkommende mandag går fristen ut for å levere selvangivelsen for skatteåret 2011. Dette gjelder lønnsmottakere og pensjonister. Har du fortsatt ikke begynt å sjekke om opplysningene i selvangivelsen stemmer, har du ikke mange dager på deg.

Tirsdag ettermiddag stilte flere eksperter fra Skattetaten opp i nettmøte her på NRK.no. Der svarte de på flere titalls spørsmål om alt fra skatteklasse til særfradrag.

Les svarene her

skatteetaten

Skatteetatens eksperter svarer på spørsmål om selvangivelsen. Fra venstre: Seniorskattejuristene Katrine Stabell og Ann Elin Flågen, samt underdirektør Kjersti Skog-Hauge.

Foto: Kim Jansson

Trøbbel med skatteklasse

Spørsmål om skatteklasse var et av de heteste temaene under nettmøtet. Mange lurte på om de skal lignes i skatteklasse 1 eller 2.

– Er samboer med felles barn og felles hus. Skal ikke den ene av oss skattes i skatteklasse 2 som om vi var gifte?, spurte leseren Thorri.

Svaret fra Skatteetaten var at samboere skal lignes hver for seg i skatteklasse 1.

Ingen av dere kan liknes i skatteklasse 2 som enslig forsørger når dere har felles barn, svarte skatteekspertene.

Det er kanskje ikke så rart mange lurer på om de kan bytte skatteklasse. Skatteklasse 2 gir rett til dobbelt personfradrag, noe som kan utgjøre hele 12.208 kroner ekstra igjen på skatten.

Fradrag for bompenger?

Mange av leserne hadde spørsmål rundt fradrag. Pendlerfradraget var et av temaene.

En leser spurte om det er slik at man får fradrag for bompenger i forbindelse med pendling?

Fradrag for faktiske kostnader til bompenger på reiser mellom hjem og arbeidssted gis i tillegg til km-fradraget (avstandsfradraget) hvis bruk av bil må anses nødvendig. Dette forutsetter at du har minst to timer kortere reisetid for hver reise tur-retur med bil sammenlignet med for eksempel tog eller buss. Utgiftene til bompenger må være større enn kr 3 300 i 2011. Beløpet føres i post 3.2.8.

Skatteetaten måtte også svare på spørsmål fra nye huseiere. En anonym innsender kunne fortelle at han hadde kjøpt nytt hus i fjor, og lurte derfor på om han kunne kreve fradrag for avgiftene forbundet med kjøpet.

– Vi går ut fra at du skal bo i huset selv, slik og du ikke driver med skattepliktig utleie. Kostnadene er da ikke fradragsberettiget, var svaret fra Skatteetaten.

Her får du ekstrahjelp til skatten

Hundrevis av spørsmål kom inn på nettmøtet, og dessverre var det ikke alle som fikk svar. Heldigvis har du fortsatt mulighet til å få hjelp med selvangivelsen.

Skatteetaten gjør seg litt mer tilgjengelig enn vanlig de neste dagene, med utvidede åpningstider på telefon.

De neste dagene får du tak i Skatteetaten på telefonnummer 800 80 000 til følgende tider:

  • Til og med 27. april klokken 08.00 til 21.00
  • 28. april klokken 12.00 til 19.00
  • 30. april klokken 08.00 til 24.00

Skattetatten vil også svare på generelle spørsmål på Facebook og Twitter.

Livsstil:

TV og radio

For å lykkes som gründer må man kjenne sitt marked. Vi møter den unge mannen bak brillemerket Frank Walton som utfordrer det norske brillemarkedet. Kvinnene bak billeoppdrett-firmaet Myldregaard utvikler spiselige bille-oppskrifter. Programleder Christian Strand tester ut sin gründeridé på Norges største pappa-bloggere. (2:4)
Ultraløpere løper helst konkuranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskadde rett før løpet. (1:3)
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)