Hopp til innhold

Drikk bort urinveisinfeksjonen

Urinveisinfeksjon er veldig vanlig hos kvinner, men kan bli svært ubehagelig dersom den går til nyrene. Slik kan du drikke deg ut av urinveisinfeksjonen.

Sitron og grapefrukt

Syrlig drikke hjelper mot urinveisinfeksjon.

Foto: Montasje / Colourbox

Jørgen Skavlan

Allmennlege Jørgen Skavlan.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Ferskpresset sitronjuice

Drikk inntil to liter ferskpresset sitronjuice eller grapefrukt hver dag for å få bort urinveisinfeksjonen.

Foto: Colourbox

Urinveisinfeksjon er en av de vanligste kvinnesykdommene, og kan ramme kvinner i alle aldre.

- Kvinner får slike plager oftere enn menn fordi de har kortere urinrør, forklarer allmennlege Jørgen Skavlan.

Skyldes ofte samleie

Urinveisinfeksjon er en samlebetegnelse på mange forskjellige infeksjoner, hvorav blærekatarr er en av dem. Man kan få infeksjon både i øvre og nedre del av urinveiene, blæren eller nyrebekkenet.

En av de vanligste årsakene til urinveisinfeksjon, er faktisk samleie.

- Det har ingenting med hygiene eller bakterier å gjøre, men samleiet skaper friksjoner og gjør at du får strekk i skjedeveggen slik at bakteriene kommer lettere inn. Det er som oftest vanlige E.colibakterier som kommer opp til blæren, forklarer Skavlan.

Derfor hjelper det å gå på toalettet etter at du har hatt sex, fordi da tømmer man urinen ut og skyller urinrøret.

Andre vanlige årsaker er at du har sittet på et kaldt underlag, badet i kaldt vann eller har hatt kateter.

- Når man setter inn et kateter, skyver man et rør som kanskje ikke alltid er helt sterilt opp i urinrøret. Da er det veldig vanlig å få en infeksjon, opplyser Jørgen Skavlan.

LES OGSÅ:

Syrlig drikke

Har du en infeksjon med milde plager, kan du forsøke å "drikke den bort" selv, før du eventuelt besøker lege.

- Jo syrligere det du drikker er, jo bedre. Tranebærjuice, sitronjuice og grapefruktjuice er bra, sier Skavlan.

Drikk minst to store glass hver dag, og gjerne en hel liter om du får i deg det uten å blir for sur i magen.

- Grapefruktjuice er aller best, men den må du være forsiktig med hvis du bruker andre medisiner. Den kan kollidere med andre medisiner, så snakk med legen din dersom du blir behandlet for noe, anbefaler Skavlan.

Det ferskeste og beste er å kjøpe frukt og presse juicen selv.

- Og så er det mye billigere å kjøpe tranebærjuice enn tranebærkapsler, legger han til.

Årsaken til at c-vitaminer hjelper, er at det er acsorbinsyrer som skilles ut i urinen. Høye doser c-vitamin hjelper derfor på urinveisinfeksjon, men ikke mot forkjølelse.

Les også: Tror ikke man blir kvitt E.coli-smitte

Ikke alle får symptomer

Symptomene på urinveisinfeksjon er at du tisser ofte, det svir når du tisser, og du må ofte tisse igjen med én gang etter toalettbesøket.

- Men mange misforstår og tror de ikke kan ha urinveisinfeksjon fordi det ikke gjør vondt når de tisser. Ikke alle opplever at det svir, men det kan kanskje murre litt nederst i magen, forklarer allmennlegen.

Spesielt hos barn kan det være lurt å ta med en urinprøve til legen, dersom man ikke vet hva som er galt.

- Hvis små jenter har feber og nedsatt allmenntilstand uten at man helt vet hvorfor, kan det skyldes urinveisinfeksjon. Ta da med en urinprøve til legen slik at de kan sjekke dette, anbefaler allmennlegen.

Du som har vanlige symptomer, bør også gå til legen dersom det ikke går over etter noen dager med rikelig inntak av syrlig drikke.

- Hvis du har feber og generelt føler deg dårlig, bør du gå til legen med én gang, presiserer han.

Ta ryggsmerter alvorlig

Det er vanligst med en infeksjon i nedre del av urinrøret. Går infeksjonen ovenfor, har du fått nyrebekkenbetennelse – og det er ikke gøy.

- Da må du til legen med en gang for å få antibiotika. Dette merker du ved at du har feber og føler deg ofte veldig dårlig, og har vondt høyt oppe på den ene siden av ryggen. Det er den ene nyren som gjør vondt, og betennelsen er farlig for nyren, forklarer han.

Du bør også tenke på hygiene når du er på toalettet, siden E.colibakteriene kan føre til en infeksjon.

- Bruk gjerne intimservietter, for eksempel babyservietter som er uten parfyme, foreslår Skavlan.

Når du skal tørke deg etter ett toalettbesøk, bør du alltid starte ved urinåpningen og tørke bakover – aldri motsatt. Dette for å unngå å dra bakteriene fra analåpningen mot urinrøret.

- I andre deler av verden har mange bidé, og det er faktisk en fin måte å få vasket seg skikkelig på etter toalettbesøk, avslutter allmennlege Jørgen Skavlan.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)