Hopp til innhold

Om én uke kommer skattepengene

Men enkelte kan bare glemme å få skattepengene allerede i juni. Se hvem som må vente til tidligst august.

Penger

Mange får betydelige summer igjen på skatten, og de første får pengene igjen allerede onsdag 26. juni.

Foto: Colourbox (foto)/Kim Jansson (montasje)

Neste onsdag er første pulje av skatteoppgjøret klart. I fjor var det 2,9 millioner lønnstakere og pensjonister som fikk skatteoppgjøret i juni. Også i år regner Skatteetaten med at de fleste får skattedommen før sommerferien.

Anette Bjerke

Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsdirektør i Skattedirektoratet.

Foto: Skatteetaten

– Det første oppgjøret i år er 26. juni. Det er da den store hopen får skattepengene sine, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Skattedirektoratet, til NRK.no.

  • Må du betale renter på restskatten? Sjekk her

Disse må vente

Allerede nå er det enkelte som kan belage seg på å ikke få skatteoppgjøret før sommerferien er over.

– De som leverte selvangivelsen på papir kan ikke vente å få skatteoppgjøret før fra 7. august og utover, sier Bjerke.

Nytt av året er nemlig at skattemyndighetene «straffer» personer som ikke har levert skattepapirene elektronisk, ved å ikke inkludere dem ved første skatteoppgjør.

Personlig næringsdrivende kan heller ikke forvente å få skatteoppgjøret før tidligst 7. august.

Tidligere har det også vært vanlig at skattytere med ekstra kompliserte selvangivelser, har måttet vente på oppgjøret sitt. Har du med andre ord gjort mange endringer, eller har mange vedlegg til skattepapirene, tar det lengre tid for skattemyndighetene å kontrollere selvangivelsen, noe som kan påvirke når skatteoppgjøret kommer.

Ba du om utsatt levring av selvangivelsen i år, vil du også mest sannsynlig måtte vente litt ekstra på skatteoppgjøret.

I tillegg blir enkelte selvangivelser sjekket ekstra grundig i år, noe som kan påvirke tidspunktet for når skatteoppgjøret blir klar.

Siste pulje av skatteoppgjøret kommer 16. oktober.

– Sjekk oppgjøret grundig

Når skattepapirene endelig blir tilgjengelig, gjelder det å sjekke at opplysningene stemmer. Interesseorganisasjonen Skattebetalerforeningen oppfordrer alle til å gå gjennom tallene, og klage dersom noe er feil.

Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Advokat og fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen har satt opp følgende liste med punkter du bør gjennomgå. Har du gjort store endringer i selvangivelsen, gjelder det å følge ekstra godt med.

  • Har de ekstra fradragene kommet med?
  • Er ekstra inntekter tatt med?
  • Er postene du strøk virkelig fjernet?
  • Har skattekontoret fordelt gjeld og gjeldsrenter, formue og inntekt av fast eiendom mellom deg og den du eier sammen med slik dere hadde ført opp?
  • Har du fått riktig skatteklasse?
  • Er formuesgjenstander som for eksempel bil, båt og hus som ble solgt i løpet av året fjernet fra formuen?
  • Har du fått fradrag for skatt betalt i utlandet, eller annet fradrag på grunn av inntekt fra eller formue i utlandet?

Glemte du å føre opp noe i selvangivelsen, er dette din sjanse til å rette opp i skattetallene.

– I tillegg til å klage på det som er feil, kan du også føye til opplysninger du glemte å fylle inn da du leverte selvangivelsen. Du har altså en mulighet til å supplere med fradrag du har glemt, for eksempel fradrag for veldedige gaver, sier Gry Nilsen til NRK.no.

Pass på! Nye skatteregler

Skattebetalerforeningen minner også om at en rekke pensjonister bør følge godt med på at de har spart nok skatt i årets skatteoppgjør. Det er nemlig nye skatteregler for alderspensjonister og endrede regler for uførepensjonister.

– En del personer kan spare veldig mye i skatt på å overføre inntekt eller fradrag fra den ene ektefellen til den andre. Dette gjelder ektepar der minst én er pensjonert, og den ene har pensjon under minstepensjonsnivå mens den andre har moderat eller høy inntekt, sier Nilsen.

Hun legger til at for uførepensjonister gjelder det samme dersom man så lav pensjon at man kommer inn under reglene for skattebegrensning.

– Her kan det være snakk om alt fra noen hundrelapper til flere titalls tusen i spart skatt, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)