Hopp til innhold

Dette har nesten ingen sett før

Bli med på en usensurert tur inn i kroppens indre og se hva norske kirurger utrolig nok er i stand til å gjøre.

Ex vivo-kirurgi på Rikshospitalet

Her blir pasienten sin egen donor. Legene tar organer ut av kroppen og opererer på dem, før de transplanteres tilbake inn i pasienten. Kirurgene er Toto Hølmebakk (t.v.) og Tim Scholz.

Foto: Kelly Neal / NRK

Kirurgiens muligheter blir stadig flere, og stadig mer imponerende. I en ny tv-serie viser helseprogrammet Puls hva som skjer i den mest avanserte delen av norsk kirurgi akkurat nå.

Ingenting i medisinen er hemmelig lenger. De fleste kan skaffe seg informasjon om det meste. Men operasjonssalen er fortsatt et lukket rom.

Vi tar deg med innenfor, og viser hvordan kirurgenes mest avanserte metoder kan redde liv og helse på en måte som var helt utenkelig for bare få år siden.

Pål-Dag Line

Standarden i norsk kirurgi er meget høy, sier kirurg Pål-Dag Line.

Foto: Privat
– Åpne og ærlige svar

– Åpen kommunikasjon er viktig, ikke minst for oss som jobber i helsevesenet, sier kirurg Pål-Dag Line til NRK.no.

– Det er en tung trend at informasjon er lett tilgjengelig overalt. Interesserte kan lese det meste om alskens avanserte metoder på sosiale medier og på nettsteder utenfor Norge.

– Det bør vi som er aktører innenfor disse områdene forholde oss aktivt til, og ikke overlate alt informasjonsansvaret til andre, sier Line. Han er avdelingsleder for transplantasjonsmedisin på Rikshospitalet.

– For 10-15 år siden var omkvedet på mitt fagfelt at «transplantasjon er så følsomt at vi ikke må snakke med mediene om det». I dag er dette snudd helt om.

– Pasienter, pårørende og samfunnet utenfor har mange spørsmål, og bør få åpne og ærlige svar. Jeg tror mediefokusering som tv-serien i Puls også kan bidra til dette, sier kirurgen.

Sjeldne og kompliserte lidelser

NRKs fotograf i operasjonssal på Rikshospitalet

NRKs fotograf får med seg alle detaljer under de kompliserte operasjonene.

Foto: Kelly Neal / NRK

Tv-serien følger det høyt spesialiserte teamarbeidet på nært hold, og møter mennesker med sjeldne og kompliserte lidelser som legger livet sitt i kirurgenes, anestesilegenes og sykepleiernes hender.

Ved å vise fram noen av de mest avanserte operasjonene som er mulige på norske sykehus i dag, ønsker Puls å bidra til å gjøre det hele mindre skremmende.

NRK håper at programmer som dette kan avmystifisere det som skjer på operasjonsstua, ved å gi et realistisk bilde av kirurgiske inngrep som handler om både om trygghet og risiko.

– Alternativene er mer kostbare

Fire mandager på rad viser vi med andre ord noe av det beste av norsk kirurgi i dag.

– Det som først og fremst kjennetegner den norske kirurgien er jevnt over en meget høy standard. Men tilbudet preges av at vi er et lite land, sier kirurg Pål-Dag Line.

– Kan den mest avanserte kirurgien gå på bekostning av mer dagligdags innsats på operasjonsstuene?

– Nei tvert imot, sier kirurgen. – Det som er dyrt og vanskelig er å bygge opp kompetansen. Det fornuftige er å bruke teamene til enda mer enn de er designet for.

– For pasienter i sin beste alder som blir kurert for kreft, er avansert kirurgi ikke uforsvarlig bruk av ressurser. Alternativet ville ha blitt mye mer kostbart, på alle måter.

– Alle i helsevesenet er nødt til å være bevisst hvordan vi bruker kapasitet og penger, og hvem vi bruker det på. Men dette er ikke den største utfordringen for den avanserte kirurgien, mener Pål-Dag Line.

Første sending fra operasjonssalen på Oslo Universitetssykehus handler om et barn med såkalt blå baby-syndrom . Landets fremste spesialister må gjennomføre en livsviktig hjerteoperasjon like etter fødselen.

Sendingen starter på NRK1 klokka 19:45 i kveld, og du kan diskutere og kommentere den på Twitter (#nrkpuls).

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)