Hopp til innhold

Dette gjør Supernytt under rettssaken

Barnas eget nyhetsprogram håper foreldre og lærere vil se sendingene sammen med barna.

Supernytt

Prosjektleder Live Kaldestad forteller at Supernytt ikke kommer til å rapportere direkte fra tingretten, men at de vil dekke rettssaken når det skjer viktige ting der og forklare barna vanskelige begreper.

Foto: Ole Kaland / NRK

Live Kladestad

Barn i Supernytts målgruppe kan spørre om alt de lurer på om 22 julirettssaken under nettmøtet torsdag 12. april, sier Live Kaldestad.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Hverdager klokken 18.50 får barn mellom åtte og tolv år 8,5 minutter med skreddersydde og «barnevennlige» nyheter på NRK Super.

Fra rettssaken starter mandag 16. april, kommer Supernytt til å ha mange saker om rettssaken, men også andre nyheter.

– Vårt mål er ikke å være først ute med det siste slik som andre nyhetssendinger, men forklare barna hva som skjer på en måte de forstår, forteller Live Kaldestad, prosjektleder i Supernytt.

Se Supernytt sammen

Live Kaldestad oppfordrer voksne til å se sendingene sammen med barna.

– Det er viktig at de fanger opp hva barna lurer på, legger hun til.

Å se på Supernytt sammen kan være et godt utgangspunkt for å prate videre om rettssaken, og det som skjedde 22. juli i fjor.

– Barn får til de grader med seg det som skjer i nyhetene. Det er derfor viktig at de har voksne i nærheten som kan forklare og berolige hvis det trengs, sier hun.

Supernytt kommer til å dekke store hendelser under rettssaken som de mener at barna i målgruppen bør vite noe om.

– Det blir ganske mye om rettssaken de første ukene, men det kommer ikke til å handle om den i hver eneste sending i de 10 ukene rettssaken pågår, sier hun.

– Det er vår jobb å vise at det også er andre viktige ting som skjer i verden mens 22. juli-rettssaken dominerer nyhetsbildet, legger hun til.

Nettmøte for barna

For å kunne svare på det barna lurte på ble arrangert et nettmøte på nettsiden til Supernytt rett etter tv-sendingen torsdag 12. april.

– Fra klokken 19.00 til klokken 20.00 svarte spesialpedagog Jon-Håkon Schultz og advokat Harald Stabell på alt barna lurer på om rettssaken, hva de er redde for, hva de tenker og hva de er opptatt av, forklarer Live Kaldestad.

Hun ba foreldre og andre voksne om å fortelle barna at de kan sende inn spørsmål.

Les spørsmålene og svarene her.

– Barn er like berørt av dette som oss voksne, derfor er det så viktig å snakke om 22. juli og rettssaken som starter nå, understreker hun.

Ingen fæle detaljer

De kommer ikke til å gå inn i de fæle detaljbeskrivelsene fra 22. juli, men prøve å forklare så godt de kan uten å skape mer frykt.

– Det blir viktig for oss å gjenta at gjerningsmannen sitter bak lås og slå og ikke kan gjøre mer vondt. Det vet vi at mange barn er opptatt av, sier Kaldestad.

– Vi kommer ikke til å rapportere direkte fra rettssalen, men ha saker om for eksempel hva jobben til forsvarerne og aktoratet går ut på.

Dette er noen av sakene Supernytt kommer til å lage:

  • Uken før rettssaken vil de lage ulike saker som forklarer hva som vil skje.

  • Torsdag blir det sak om hvordan det ser ut i tingretten, samt en sak om hva foreldre og barn bør snakke om før rettssaken starter.

  • Fredag blir det en sak om forsvarer Geir Lippestad og hva han tenker om jobben sin.

  • Fredag lager de også en sak om sorg og hvordan en som overlevde massakren på Utøya forbereder seg til rettssaken.

Se klippet: Hva er terror?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)