Rundt om i landet begynner blåbærene nå å modnes, og bærene ligger klare for å høstes inn.
Og det er det all grunn til å ta seg en blåbærtur - de norske skogsblåbærene er nemlig full av sunne næringsstoffer.
– Forskning viser at blåbær inneholder mineraler, c-vitaminer, naturlig fiber og fruktsyrer - og ikke minst antioksidanter, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og kjøtt, Britt Kåsin.
Antioksidanter bidrar til å beskytte cellene i kroppen, og forebygger også kroppen mot hjerte- og karsjukdommer og kreft.
– Man er også enige om at blåbær stopper diaré. Bæret hjelper dessuten for blodsirkulasjonen i øyet, slik at man får et godt nattsyn. I tillegg reduseres skadelig kolesterol i blodårene, sier Kåsin.
Skogsblåbær sunnere enn hageblåbær
Hvis man imidlertid sammenligner skogsblåbær og hageblåbær finner man en stor forskjell i antall antioksidanter.
– Vi vet at det er en høyere andel av antioksidanter i norske skogsbær enn i hageblåbær, deriblant de amerikanske, bekrefter Kåsin.
Skogsblåbæret er også sunnere siden det har antioksidanter i hele bæret, i motsetning til hageblåbær som først og fremst har antioksidanter i skallet.
Forskjell i andelen antioksidanter ble stadfestet allerede i 2002.
Da publiserte forskere fra Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo en artikkel i The Journal of Nutrition, der de konstaterte antioksidantinnholdet til flere hundre matvarer, deriblant skogsblåbær og hageblåbær.
Av de 19 bærene de hadde undersøkt, hadde skogsblåbæret tredje mest antioksidanter, med 8,23 mmol per 100 gram.
Hageblåbæret havnet bare på 12. plass med sine 3,64 mmol.
Totalt havnet også skogsblåbæret på femte plass over de matvarer med mest antioksidanter.
Til sammenligning havnet de kultiverte bærene, som man kjøper på butikken, nede på 16. plass.
– Bedre med importerte bær enn ingenting
Det betyr likevel ikke det at hageblåbærene har få næringsstoffer - snarere tvert i mot.
Ulempen er bare at det kun er denne bærtypen man får kjøpt løst i norske butikker.
Skal man få tak i det mer næringsrike skogsblåbæret, må man plukke den selv. Og det er det færre som gidder.
– Vi spiser ikke så mye skogsbær lenger. Det har med at vi ikke går i skogen og plukker blåbær slik man gjorde før. For 25 år siden var dette langt mer vanlig, og for 35 år siden var det jo kjempevanlig, sier Kåsin.
Samtidig har hageblåbærene blitt veldig tilgjengelig i norske butikker de siste to årene. Kåsin mener dette har noen fordeler ved seg.
– Man kan jo spørre seg om det er bedre å spise de norske bærene bare fordi de er sunnere, sier Kåsin.
– Men siden så få orker å dra på bærtur, er det mye bedre at man kjøper de importerte blåbærene enn å ikke gjøre det i det hele tatt, fortsetter hun.
– Dette er mer lettvint og tilgjengelig for folk flest - og man er villig til å betale for det, sier Kåsin.