Hopp til innhold

Derfor bruker hun kunstig spytt

Martine Hagebakken har en sjelden sykdom som gjør at kroppen ikke lager spytt.Hun må kjøpe spytt på apoteket, og smøre i munnen før hun spiser.

Haddy Jammeh og lege Elisabeth Holmboe Eggen kjenner på kunstig spytt i programmet "Hva feiler det deg?"

SE VIDEO: Sånn gikk det da deltakere i NRK-programmet «Hva feiler det deg?» skulle gjette seg fram til kunstig spytt.

– Ofte er det som en sandstorm inne i munnen. Helt tørt. Litt som å vandre i ørkenen på en veldig varm dag uten vann, sier Martine Hagebakken (20). Hun er en av pasientene i det nye NRK-programmet «Hva feiler det deg?» .

For to år siden ble Martine dårlig. I to uker var hun slapp, hadde feber og var sengeliggende. Samtidig var hun veldig tørst. Hun hadde også vondt i muskler og ledd. Legen mente at hun hadde Sjøgrens syndrom. Det viste seg å stemme.

  • Se video:
    En video som forklarer sykdommen Sjøgrens syndrom.

    SE VIDEO: Hva er Sjøgrens syndrom? Få en kort innføring her.

Sjøgrens syndrom er en relativt sjelden sykdom, som oftest rammer kvinner. Den angriper spytt- og tårekjertlene, sånn at kroppen verken lager spytt eller tårer. Dermed kan spising bli et problem.

– Brødvarer er veldig vanskelig. Jeg får ikke bløtet opp maten. Derfor er kunstig spytt veldig fint, sier Hagebakken.

Hun smører kunstig spytt i munnen før hun skal spise.

Spyttet er viktig

Du tenker kanskje ikke over det, men spytt har en svært viktig rolle i kroppen. Du trenger det når du skal tygge maten og svelge. Spyttet følger maten til magesekken, og hjelper fordøyelsen. Det hjelper deg å smake maten, og beskytter tennene. I tillegg hindrer det sykdommer i munnhulen. Uten spytt kan det også være vanskelig å snakke.

–Jeg får fort hull i tennene, og må gå til tannlegen hver tredje måned, sier Hagebakken.

Kunstig spytt

Kunstig spytt selges på apotek og har svak mintsmak. Du smører det inn i munnen med fingeren.

Foto: Astrid Engen / NRK

Diffuse plager

Øyvind Palm

I starten kommer Sjøgrens syndrom i perioder. Mange forstår ikke at de er syke, sier overlege Øyvind Palm.

Foto: Privat

– Det tar ofte lang tid før spytt- og tårekjertlene blir såpass skadet at munnen og øynene blir tørre. Dermed kan mange være plaget en stund uten å vite hvorfor, sier overlege Øyvind Palm ved revmatologisk seksjon på Oslo universitetssykehus.

Han forteller at mange lurer på om de er syke eller friske i starten av sykdommen. De sliter med tørr munn, tørre øyekanaler og vondt i leddene. Mange er trøtte og føler seg utmattet, men plagene kommer i perioder og de fungerer greit ellers. Da skjønner de ikke nødvendigvis at de er syke.

Kunstig spytt hjelper ikke alle

Hos pasienter der sykdommen har kommet langt, og spyttproduksjonen stoppet helt, er det ikke alle som har nytte av kunstig spytt.

– Mange tygger sukkerfri tyggis eller pastiller, men hvis du er hardt angrepet, hjelper ikke det. Noen må drikke små slurker vann hele tiden for å fukte munnen sånn at det blir lettere å tygge og svelge. Da har mange nedsatt livskvalitet, sier Palm.

Martine Hagebakken er forberedt på at sykdommen kan ramme tøffere når hun blir eldre.

– Jeg vet at den kan utvikle seg til det verre, men håper det kommer enda bedre medisiner.

Martine Hagebakken

Martine Hagebakken var veldig tørst og hadde vonde muskler og ledd. Hun fant ut at hun har Sjøgrens syndrom.

Foto: Skjermdump / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)