Fra gammelt av ble rødbeten spesielt hyllet for sine medisinske egenskaper. Nå vet vi også at rødbeten er den av alle rotgrønnsaker med høyest innhold av antioksidanter.
LES OGSÅ:
Proppfull av antioksidanter
Og antioksidantene er gull verdt for oss mennesker. De beskytter cellene mot frie radikaler og dermed skadelig nedbryting, samtidig som de kan forebygge hjertesykdommer, visse typer kreft og demens.
LES OGSÅ:
Den inneholder masse C-vitaminer og kan være en viktig kilde til mineraler som fosfor, kalsium og jern.
Og det er fargestoffet i cellene som gjør at rødbeten har en intens rødfarge.
"Hemmelig" allsidig
Den mørkerøde grønnsaken er av en eller annen grunn oftest brukt syltet, og på grunn av det høye sukkerinnholdet i laken, inneholder den mer energi enn de fleste andre grønnsaker. Men rødbeten er en svært allsidig grønnsak og kan brukes på mange forskjellige måter.
Du kan steke, bake eller koke grønnsaken - eller du kan spise den rå, hvis du ønsker det. Husk bare på at spedbarn under seks måneder ikke bør spise rødbet, fordi den inneholder mye nitrat.
LES OGSÅ:
Prøv borsj
Lag rødbetpuré som du kan ha som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk, eller stek rødbeten i små terninger sammen med andre rotgrønnsaker. Hvis du vil hindre fargesmitte, kan du steke den for seg selv, før den blandes med resten av grønnsakene.
Du kan også prøve deg på en deilig pai med rødbeter, løk og hvit geitost - enten chèvre eller Snøfrisk.
Dessuten kan du dele rødbeten i båter sammen med andre rotgrønnsaker, vende i olivenolje, drysse på timian, helle på en klunk balsamicoeddik og steke i ovenen. Passer til både kjøtt og fisk.
Kalde vinterdager er det deilig med den tradisjonelle, østeuropeiske suppen
, som inneholder blant annet rødbeter, løk, gulrot, selleri, tomat og kraft.