I årtusner er olivenolje blitt brukt innen skjønnhetspleie og som medisin, og idag er oliven kjent for å forbygge en rekke sykdommer.
Symbol på helse
Oliven, som i bibelen er et symbol på helse, fred og seier, kan være gunstig i reguleringen av kolesterolinnholdet i blodet.
Forskere har funnet ut at det høye innholdet av oleinsyre er med på å skape riktig balanse mellom den sunne og usunne typen kolesterol.
I tillegg reduserer oliven faren for hjerte- og karsykdommer når du kombinerer inntaket med et lavt inntak av animalsk fett. Eksperter tror dette skyldes det høye innholdet av antioksidanter i frukten, som bidrar til å forsinke åreforkalkningsprosessen.
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
Lindrer eksem
Men ikke nok med det, har du diabetes, forstoppelse, eksem eller gallestein kan det også være lurt å huske på oliven.
Olivenolje skal virke lindrende mot hudproblemer og oliventreets blader kan brukes til å lage en helsebringende te.
Et gammelt kjærringråd mot gallestein er å spise to spiseskjeer med extra virgin olivenolje hver morgen.
Svart oliven er sunnest
Oliven, som har blitt dyrket av Egypterne allerede 700 år f.Kr., har farge fra grønn til fiolett og svart.
Svart oliven er spiselig i naturlig tilstand, mens den grønne, umodne frukten må gjennom flere runder med vask i saltoppløsning for å fjerne bitter smak.
Oliven inneholder olein- og linolensyre, antioksidanter, mangan, magnesium, fosfor, kalium og A- og E-vitamin.
Svart oliven inneholder flere vitaminer og antioksidanter enn den grønne.
LES OGSÅ:
Sats på extra virgin
90 prosent av olivenproduksjonen går med til å lage olivenolje. Denne oljen blir regnet som den beste og fineste matoljen.
For å lage olivenolje, presser man oliven til en grøtaktig masse. Den første pressingen gir den fineste og mest næringsrike oljen, og den blir kalt virginoil eller jomfruolje.
Etter gjentatte pressinger blir kvaliteten på oljen gradvis dårligere.
Bordoliven eller matoliven er nesten dobbelt så store som de olivnene man bruker til å lage olje av.
LES OGSÅ: