Vi spiser epler hele året, og det finnes tusenvis av forskjellige varianter. Hvor blir det av dem i butikken min, tenker du kanskje. Vel, det er en grunn til at barn går på epleslang! For hagene om høsten er fulle av fristende epler som ser helt annerledes ut enn de tre vanlige sortene.
Har du hage, så plant et tre med favoritteplene. Hvis ikke, gjelder det å benytte sjansen i eplesesongen, når det bugner av ulike eplevarianter i butikker og på torg.
Et eple om dagen
"An apple a day keeps the doctor away", sies det. Og epler er ganske riktig en god kilde til C-vitamin, særlig fordi vi spiser såpass mye av dem. Men det er mest C-vitamin rett under skallet, så mye av helsegevinsten går tapt hvis du tar bort skallet.
I tillegg gir et eple om dagen en jevn tilførsel av en rekke andre vitaminer og mineraler. Epler bør oppbevares kjølig, i kjøleskap eller kjeller. Da holder de lenger og bevarer næringsinnholdet.
Familiens eplesvineri
Eplene gir denne ovnsretten en smak av høst. Smakene kommer virkelig godt frem etter lang koking.
- 600 g renskåret svinekjøtt (fra flatbiff eller filet)
- Salt og hvit pepper
- 1 ts oregano
- 3 ss god olivenolje
- 1 rødløk
- 1 purre
- 2 gulrøtter
- 4 røde epler
- 1 ts malt koriander (kan erstattes med ingefær)
- 2 dl rødvin
- 1/2 dl flytende honning
- 3 ss hvitvinseddik
Sett ovnen på 225 grader. Skjær kjøttet i skiver, dryss på salt og pepper og oregano. Brun raskt i litt olje i en stekepanne.
Skrell løken og del i båter. Vask purren og skjær i skiver. Skrell gulrøttene og del i biter. Del eplene i båter, fjern kjernehuset.
Fres grønnsakene i olje i ca 5 minutter.
Bland grønnsakene med kjøttet i en ildfast form med lokk. Dryss over salt, pepper, oregano og koriander. Bland godt.
Varm rødvin i en kjele med honning, eddik og olje. Hell det over formen. Legg lokket på og la formen stå nederst i ovnen. Bak kjøtt og grønnsaker i ca. 30 minutter.
Eplekake
Smør, sukker og hvetemel - da blir det alltid godt. Et dryss med sukker på toppen gir en karamellisert skorpe.
- 125 g smør
- 125 g sukker
- 125 g hvetemel
- 2 egg
- 1 ts bakepulver
- 4 epler
- 12 mandler
- 2 ss sukker
- 1/2 ts malt kanel (kan sløyfes)
Smuldre smør, sukker, mel og bakepulver sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform.
Rens eplene og del i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler, kanel og sukker.
Stekes ved 200 grader i ca 30 minutter. Server gjerne med vaniljeis eller krem!