Avokadoen er egentlig en frukt. Den vokser på trær, men siden den ikke inneholder fruktsyre og ikke er søt, blir den av mange brukt og behandlet som en grønnsak.
LES OGSÅ:
Næringsbombe
Avokadoen er proppfull av næring. Den har en mild og nøttaktig smak, samtidig som konsistensen er smørlignende.
Den spises helst rå, og du kan spise den med skje fra skallet, bruke den som smør på brødskiva eller kutte den i biter og ha i salaten.
Den er også uunværlig i guacamole - og passer utmerket som babymat, fordi den er så næringsrik.
Spiser du to spiseeskjer avokado, får du faktisk i deg 50 kalorier og omkring 20 vitaminer og mineraler.
Avokadoen er en glimrende kilde til både A-, B-, C- og E-vitaminer, kalium og proteiner.
Mye fett
Men er du opptatt av vekta, bør du være obs på at avokadoen inneholder mye fett. Fettinholdet varierer fra 15 til 30 prosent.
Men den gode nyheten er at dette fettet i hovedsak er flerumettede fettsyrer, som er gunstig for kroppen.
LES OGSÅ:
Hemmer bakterievekst
Frukten, eller grønnsaken om du vil, hemmer visse typer bakterier i tarmene.
I tillegg er den kjent for å være med på å regulere kolesterolnivået i blodet.
LES OGSÅ:
Avokado kan også brukes på huden. Most avokado kan smøres på tørr eller aldrende hud, og skal visstnok gi god effekt.
Du kan også lage en ansiktsmaske av avokado tilsatt enten eggehvite, eggeplomme eller honning.
Modner på bakken
Den knudrete frukten kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika, men dyrkes nå i de fleste tropiske eller subtropiske områder.
Den modner aldri på fullstendig på treet, men faller på bakken og modner ferdig der.
Når avokadoen er moden gir skallet etter for lett trykk.