Hopp til innhold

Derfor bør du ikke dele for mye av partneren din på Facebook

Deler du for mye av parforholdet på sosiale medier, kan det gå ut over kontakten mellom deg og partneren din, ifølge psykolog.

Hjertestatus

For mye av det gode? Du og partneren din bør være enige om hva som deles, og hva som holdes privat, er rådet fra familieterapeut.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Frister det ofte å dele artige eller gode opplevelser fra parforholdet på sosiale medier? Det kan være lurt å legge lokk på lysten etter å dele, mener forfatter og psykolog Gary Neuman.

Å poste for mye kan nemlig være ødeleggende for det viktige privatlivet i et forhold, mener han.

– Når interne vitser eller opplevelser ofte blir delt med venner og følgere, mister man noe av kontakten, sier den amerikanske psykologen til Business Insider.

Han råder derfor deg og partneren din til ikke å publisere for mange av de gode opplevelsene dere har sammen.

– Hold noe for dere selv, så dere har noe internt, sier Neuman.

Bekreftelse fra "de der ute"

– Man kan bli for opptatt av bekreftelse av andre enn partneren – et øyeblikk kan bli mindre intimt og mister effekt som lim for tosomheten, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg til NRK.

Elisabeth Meyer Lugg

Å dele kjærligheten på Facebook, kan også ha positive sider. – I en etableringsfase kan det for eksempel ha en sterk, symbolsk effekt å endre status fra 'singel' til 'i et forhold', sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

Foto: Cora Monstad

Hun understreker hvor viktig tosomheten er i et forhold.

– Hvis man opplever at man ofte er i konkurranse med oppmerksomhet fra "de der ute", kan det rokke ved tryggheten og tilliten i forholdet, legger familieterapeuten til.

Hun mener kjemien i forholdet kan bli dårligere hvis det ikke er enighet i parforholdet om hva som deles og hva som holdes privat.

– Du bør tenke deg om før du deler øyeblikk som er ment for å styrke det unike mellom deg og partneren din, forklarer hun, og fortsetter:

– Det er for eksempel ikke sikkert at partneren din er glad for at en kjærlighetserklæring i et valentinkort blir delt med venner og følgere på Facebook eller Instagram. Noen kan bli avhengig av likes og oppmerksomhet fra "de andre", som tilslører grensen mellom det som bør tilhøre privatlivet og det som deles på sosiale medier.

Facebook-hjerte

Dele eller ikke dele? Du og partneren din bør være enige om hva som deles, og hva som holdes privat.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Mobilen blitt gjenganger i parterapien

Også selve tiden du bruker på mobiltelefonen kan gjøre forholdet mer usikkert.

– Sosiale medier er virkelig blitt en gjenganger i parterapien. Mobiltelefonen har blitt som en tilflukt fra det virkelig liv, sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum.

Dette kan gjøre deg og partneren din usikre på hverandre.

Andreas Løes Narum

Ifølge Andreas Løes Narum tar mobilen for stor plass i veldig mange parforhold.

Foto: Arild Opheim / NRK

– Jeg har sett at tryggheten i parforhold trues av at det rettes mer oppmerksomhet til sosiale medier enn til den nære relasjonen, sier Elisabeth Meyer Lugg.

Ofte kan begge partene i et forhold føle seg oversett, fordi for eksempel Facebook stjeler tid hos begge, forklarer Løes Narum.

– Par kan savne den nærheten man ikke får på Facebook, og har et ønske om å få partnerens udelte oppmerksomhet. Man bør snakke om hvordan parforholdet skal få sin tid, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)