Hopp til innhold

Denne maten må du ikke gi barn

Baby fikk nylig en livsfarlig sykdom av mandelpuré. Sjekk hva du ikke skal gi de aller minste barna.

Barn spiser

Mange foreldre er flinke til å la de minste barna få smake litt på forskjellig mat, og det er veldig positivt. Du må likevel være forsiktig med enkelte produkter. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness

Når småbarnsforeldre er utenlands, er det ofte lett å ty til mat på glass – og det fikk et foreldrepar smertelig erfare.

Deres fem måneder gamle jentebaby ble innlagt på Oslo universitetssykehus for noen uker siden.

Babyen var slapp i muskulaturen og hadde problemer med å suge og svelge. Det viste seg å være den alvorlige sykdommen botulisme, sier Tore Wælgaard Steen, smittevernoverlege ved Helseetaten i Oslo kommune til NRK.no.

Tore Wælgaard Steen, smittevernoverlege ved helseetaten, Oslo kommune

– Sykdommen botulisme er sjeldent i Norge, men når det først skjer, er det ofte svært alvorlig, sier Tore Wælgaard Steen, smittevernoverlege ved Helseetaten, Oslo kommune.

Foto: Helseetaten, Oslo kommune

Han forklarer at dette er en sykdom der bakterier produserer nervegift, og angriper nervene i hele kroppen.

Tarmene til spedbarn er slik at selv små mengder av botulismebakterier kan formere seg og vokse i tarmen, ifølge smittevernoverlegen.

I tillegg til svakhet i muskulatur, kan det i verste fall føre til lammelser, og være livstruende. Det skjedde heldigvis ikke i dette tilfellet, sier Tore Wælgaard Steen.

Han understreker at du må passe ekstra godt på hva du gir av mat til de aller minste.

– Det gikk heldigvis fint med jentebabyen. Hun fikk motgift og hjelp til å få i seg næring. I løpet av tre uker ble hun skrevet ut, informerer han.

Les også: Barnemat tilbakekalles

Varsler franske matmyndigheter

Mandelpurè som mistenkes for å være kilden til botulismebakterie

Det var denne pureen babyen spiste, og som nå mistenkes å være kilden til botulismebakterier.

Foto: Mattilsynet

Det er sterk mistanke til at det er mandelpurèen, Purèe Amande Blanche, kjøpt i Frankrike som er kilden til botulismebakteriene, sier Marit Kolle, seksjonssjef i Mattilsynet til NRK.no.

Vi har derfor sendt en varsel til franske matmyndigheter om dette produktet. Da har de muligheter til å kartlegge det, og eventuelt vurdere tilbaketrekking, sier hun.

Hun legger til at honning er den mest kjente kilden til spedbarnsbotulisme, og at det derfor står advarsel på krukkene mot å gi honning til barn under ett år.

Les også: Nestlè skal DNA-teste barnemat

Vær forsiktig med disse produktene

Hanne Røer

– Unngå for mye ferdigsauser til de minste, sier Hanne Røer, helsesøster ved Nydalen helsestasjon i Oslo.

Foto: Privat

– Mange foreldre er flinke til å la de minste barna få smake litt på forskjellig mat, og det er veldig positivt. Du bør likevel være forsiktig med å gi barn enkelte produkter, sier Hanne Røer, helsesøster ved Nydalen helsestasjon i Oslo, til NRK.no.

Hun kommer med følgende råd for barn under ett år:

  • Unngå store mengder spinat

Helsesøsteren sier at vi ofte tenker at spinat er sunt, fordi det inneholder blant annet mye jern. Men spinat inneholder nitrat, som omdannes til nitritt. Små barn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet, og det hindrer transport av oksygen rundt i kroppen.

  • Salt

Nyresystemet til så små barn er umodent, og evnen til å skille ut overskuddet av salt er redusert.

– Det er for eksempel mange som moser grønnsaker til barna sine, og tilsetter sausen som resten av familien skal ha til middag. Vær forsiktig med ferdigsauser, er oppfordringen fra Hanne Røer.

Les også: Småbarn får i seg for mye salt

Over ett år:

  • Rosiner
Barn lager mat

Nyresystemet til små barn er umodent, og evnen til å skille ut overskuddet av salt er redusert. Pass derfor på hva små barn får smake på. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness

Mange foreldre gir barna rosiner, og det er helt greit, men ikke i for store mengder. Et høyt og langvarig forbruk kan bidra til inntak av muggsoppgiften okratoksin. Det kan blant annet være skadelig for nyrene.

– De fleste gir ikke så store mengder, og det er derfor ikke grunn til å bekymre deg unødig, sier helsesøsteren.

Les også: Mer jern i hjemmelaget mat

Advarer mot risdrikk

Mattilsynet advarer mot risdrikk til barn under tre år fordi det har vært påvist arsen i slike produkter. Les mer på Matportalen.

Barn som ikke tåler vanlig kumelk, bør få andre alternativer enn rismelk. Noen barn kan tåle laktoseredusert melk. I kumelk med lite, eller uten, laktose vil alle kumelkens viktige proteiner, vitaminer og mineraler være bevart. Gode tips til alternative melkeerstatninger kan man finne på nettsidene til Astma- og Allergiforbundet

Ikke kunstig søtstoff

Barn under 3 år bør ikke få kunstig søtet brus eller saft, eller annet med kunstig søtstoff. De skal heller ikke ha i seg de kunstige søtningsstoffene i lettyoghurter, advarer Helsedirektoratet. Foreldre bør derfor styre unna voksenyoghurter til barn.

I en rapport fra 2007 konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med at små barn (1-2 år) lett kan få for mye av søtningsstoffet acesulfam K, samt at inntaket av benzosyre i aldersgruppen 1–4 år er bekymringsfullt.

Begrens kanel

Kanel inneholder kumarin som kan gi leverskade.

Ett- og toåringer som regelmessig spiser havregrøt med kanel, og barn som drikker mye kanelbasert te, er særlig utsatt. De kan få i seg så mye kumarin at det det kan gi grunn for bekymring for skadelige helseeffekter, konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet. De anbefaler derfor å begrense dette.

Konsum av andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, gir ikke grunn til bekymring selv i perioder hvor disse spises oftere.

Les også: Vær varsom med kanel

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)