Hopp til innhold

Den lille skriften som gjør parkeringen billigere

I enkelte parkeringshus kan du få tilbake det du betalte for mye.

Slik blir parkeringen billigere

SE VIDEO: Dra kortet på nytt før du forlater parkeringsanlegget, da betaler du kun for den perioden du faktisk parkerte der. Foto og redigering: Karina Kaupang Jørgensen / NRK.

Sentrumsparkering i de norske byene er sjelden gratis. Flere parkeringsautomater har også minimumsbetaling.

Selv om du bare står parkert i fire minutter, får du ikke mulighet til å betale for mindre enn en halvtime.

Får tilbake mellomlegget

Mann med mørkt hår i sort dress, hvit skjorte og mørkt slips

Trekk kortet og betal for antatt makstid. Er du ferdig tidligere enn antatt trekker du kortet på nytt når du er ferdig, og du blir kun belastet for den tiden du stod der, sier Kjetil Bratseth fra Q-Park.

Foto: Q-Park

Parkerer du i et parkeringshus med bom ved inn- og utkjøringen, må du betale for hver påbegynte periode.

– Du setter inn kortet eller trekker parkeringslapp når du kjører inn og ut. Koster det for eksempel 30 kroner per halvtime, og du står der i 35 minutter, må du betale for en hel time. I slike parkeringsanlegg har du ikke mulighet for å få tilbake deler av beløpet, forklarer Kjetil Bratseth, markedsdirektør i Q-Park.

I enkelte parkeringshus uten bom, men med betalingsautomat, kan du få tilbake det du betalte for mye. Leser du teksten med liten skrift, står det beskrevet hvordan.

Gult og blått skilt på parkeringsautomat

Det lønner seg å lese det med liten skrift. På mange betalingsautomater står det beskrevet hvordan du kan få tilbake det du betalte for mye.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK
Mann med mørkt hår og rutete skjorte

Det er rimelig å betale for den tiden du har leid parkeringsplassen, og ikke lenger. Det må tilrettelegges for at du skal betale kun for det, sier Lars G. Monsen fra Norpark.

Foto: Norpark

– Automater med etterskuddsbetaling kom først på sykehus og andre steder der det er vanskelig å beregne hvor lenge du skal bli. Du kan beregne tre eller fire timer lenger enn nødvendig, for å unngå stress. Når du er ferdig trekker du kortet en gang til, og betaler kun for den tiden du faktisk stod der, forklarer Lars G. Monsen, leder i bransjeorganisasjonen Norpark.

Hvis du glemmer å trekke kortet ved avreise, blir du belastet for det beløpet som ble reservert da du kom.

– Vi har etterskuddsbetaling på cirka 20 prosent av automatene våre, og da skal det stå på maskinen, sier Carl-Erik Martinsen, driftsdirektør i Europark.

Automatene aksepterer stort sett alle kort. Nøyaktig hvilke kort du kan bruke står på automaten.

Start og stopp med mobilen

Har du en smarttelefon, kan du også betale med mobilen.

– Flere parkeringsselskaper har en avtale med EasyPark, som gjør at kunder kan bruke appen som betaling. Har du appen og EasyPark-abonnement, kan du starte, stoppe og forlenge parkeringen når du vil. Du får et pushvarsel rett før betalingen går ut, og kan da velge å forlenge betalingen dersom du ikke er ferdig, skisserer Monsen.

En brun hånd holder en iPhone med en betalingsapp for parkering

– Påslaget EasyPark tar er ofte ikke mer enn de kronene du før betalte ekstra, fordi du ikke visste hvor lenge du trengte parkeringsplassen. Det er en merkostnad, men i det lange løp er den kanskje mer lønnsom, sier Lars Monsen fra Norpark.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

EasyPark kom inn på markedet i en periode da etterskuddsbetaling på automatene var sjelden.

– Løsningen var en etterspurt tjeneste, og for mange forbrukere er det en god løsning. En utfordring er at de legger på et påslag på parkeringen, påpeker Monsen.

Europark har sin egen app, men den kan du kun bruke i Europarks parkeringsanlegg.

– Den er gratis å bruke, og tar ingen påslag. Du angir den firesifrede koden for parkeringshuset du er på i appen, og kan starte og stoppe betalingen fra mobilen, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)