Hopp til innhold

De beste DAB-radioene

Alle som skal kjøpe ny radio, bør velge en DAB-radio. Bare da er man sikker på at man får lyd i radioen i fremtiden. Her er en test av 15 DAB-radioer, fra tusenlappen og oppover.

DAB-radioer

Utvalget av DAB-radioer er blitt ganske stort. Geneva Lab og Scansonic er vinnerne i denne testen.

Digital radio er ikke noe nytt. I Norge er det lenge siden prøvesendinger med digital distribusjon av radiosignaler startet. I form av DAB - Digital Audio Broadcasting - som er en standard for digitalradio som mange andre land også har valgt.

Her hjemme har DAB vært gjenstand for mye debatt. Blant annet har programleverandører og elektronikkbransjen etterlyst en slukkedato for FM-nettet, slik at man kan flytte hele radiodistribusjonen over i et digitalt sendenett.

I en Stortingsmelding fra februar 2011, foreslår Kulturdepartementet at FM-båndet skal stenges i 2017, noe som vil gjøre FM-radioen ubrukelig. Med mindre radioen også har innebygget DAB-mottaker.

Det har alle de 15 bordradioene og DAB-adapteren vi tester her. De har også DAB+, som er en nyere DAB-standard. Hvor lydkomprimeringen er langt mer effekt, noe som gir distributørene bedre plass til kanaler i sendenettet, og teoretisk bedre lyd enn dagens DAB-standard – DAB uten pluss.

Best i test: Geneva Lab Model S DAB+

Geneva Lab Model S DAB+

Beste lyd: Geneva Lab Model S DAB+

Genevas radio høres ut som et lite, men overbevisende anlegg, for her fattes der intet.

For Genevas radio - og for så vidt når iPod-en er tilkoblet - lyder meget engasjerende. Bassen er potent for en så liten radio. Den kan spille relativt høyt, men det beste med Model S DAB+, er evnen den har til å få frem dynamikken i musikken. Uansett lydkilde.

Man kan bevege seg rundt i rommet, og musikken lyder fyldig og spretten. Tale lyder mer naturlig her enn i mange av de andre radioene i testen, men det er på musikk at radioen virkelig skinner. Da er den helt i tet hva lydkvalitet angår.

Geneva-radioen er ikke perfekt, men som musikkradio er den en endeløs kilde til medrivende opplevelser.

  • Best i test!
  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 3595 kroner
  • PLUSS: Praktisk størrelse. Fyldig klang. Klar mellomtone. Lekker kvalitet.
  • MINUS: Mangler lydutgang.

Les hele testen av Geneva Lab Model S DAB+ på Lyd & Bilde

Beste kjøp: Scansonic R3 DAB+

Scansonic R3 DAB+

Lekker og kompakt: Scansonic R3 DAB+

Den minste bordradioen skuffer ikke. Her er lydkvaliteten på plass.

Scansonics mottaker leverer varene. Ikke bare er den lekker å se på, den er godt utstyrt med inn- og utganger, og mangler egentlig bare fjernkontroll. R3 DAB+ finnes i flere utførelser, blant annet en lekker variant i kunstskinn.

Med høyttaleren på toppen, spres lyden godt rundt i rommet. Klangbalansen er fyldig, her er det relativt bra med bass. Noe som får musikken til å vokse i skala, og med klar og åpen mellomtone, er dette en radio som fungerer godt både på tale og musikk.

Og den kan spille høyt, og samtidig klart, noe få av de andre radioene i testen makter. Hvis man er glad i musikk, og kan leve uten fjernkontroll, er dette et opplagt valg. Knallyd for pengene.

  • Beste kjøp!
  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 1598 kroner
  • PLUSS: Spiller høyt. Åpent lydbilde. Skikkelig bass.
  • MINUS: Mangler fjernkontroll.

Les hele testen av Scansonic R3 DAB+ på Lyd & Bilde

Spesielt anbefalt: Sangean DDR-31+

Sangean DDR-31+

Klangfull og kompetent: Sangean DDR-31+

Bordradioen fra Sangean kombinerer brukervennlighet og lydkvalitet på forbilledlig vis.

Ta bare fjernkontrollen, som er en skikkelig sak med tydelig merkede knapper, og ikke den kjipe kredittkortvarianten mange leverer med sine radioer. Den har ikke nettradio som Pinell Supersound II har i tillegg til FM og DAB, men den har en annen fordel:

Nemlig lydkvaliteten. Som er fyldig og tydelig. Både på musikk og tale, og uansett om du lytter til FM eller DAB. Trenger man ikke nettradio, får man mye for pengene i DDR-31+, som fremstår som et av de beste kjøpene i testen.

  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 1995 kroner
  • PLUSS: Fyldig lydbilde. Oversiktlig betjening. Fjernkontroll.
  • MINUS: Mangler kun nettradio.

Les hele testen av Sangean DDR-31+ på Lyd & Bilde

Spesielt anbefalt: Tivoli Audio PAL+

Tivoli Audio PAL+

Bærbar kvalitet: Tivoli Audio PAL+

Den lille Tivoli-radioen er perfekt å dra med seg hvor enn man er.

Betjeningen er enkel og oversiktlig, og det følger med en fjernkontroll. Det følger også med et ladbart batteri, slik at man kan legge igjen strømforsyningen hjemme. Informasjonen i tegnruten er tydelig lesbar, med godt belyste og store bokstaver.

Som de fleste Tivoli-radioene er også PAL+ en vellydende sak. På tross av en liten høyttaler, klarer den å lyde både relativt fyldig og samtidig klart. Uansett om det er tale eller musikk.

Den spiller riktignok ikke like høyt som Scansonics radio, eller Pinell Supersound, men er en mye mer vellydende radio enn Exploreren. Og for så vidt den gamle PAL-radioen uten DAB. Skal det være bærbart, skal det være PAL+. Da får man i pose og sekk.

  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 2295 kroner
  • PLUSS: Klart lydbilde. Enkel betjening. Batteridrift. Sprutsikker.
  • MINUS: Spiller ikke særlig høyt.

Les hele testen av Tivoli Audio PAL+ på Lyd & Bilde

Spesielt anbefalt: Revo Heritage

Revo Heritage

Stilsikker sølvstrupe: Revo Heritage

Revos radio heter ikke Heritage for ingen ting. Men retrodesignet går ikke på bekostning av det viktigste.

Tegnruten, eller skal vi si skjermen, går utenpå det meste. Den er informativ og har fremragende lesbarhet. Fjernkontrollen styrer også iPoden, straks den er i iPod-modus. Straks man venner seg til hvilke knapper som gjør hva, er brukervennligheten heller ikke å forakte.

For lydkvaliteten er meget god. Først og fremst er tale og musikk tydelig definert. Den mangler litt på kraft i bassgjengivelse på musikk, og kan lyde litt slankt om man plasserer den midt på bordet. På en vegghylle kommer den til sin rett, med bra dynamikk, og fokusert lyd.

Den spiller ikke kjempehøyt, før lydbildet bryter litt opp. Symfoniorkestre er ikke livretten om man liker å spille høyt. Da faller lydbildet litt sammen, men som en allround digitalradio kan man knapt få en mer anvendelig radio enn Heritage. Bortsett fra fraværet av batteridrift da.

  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 2990 kroner
  • PLUSS: Klart lydbilde. Velutstyrt. Fantastisk skjermkvalitet.
  • MINUS: Ingen batteridrift. Uleselig fjernkontroll.

Les hele testen av Revo Heritage på Lyd & Bilde

Spesielt anbefalt: Vita Audio R2i

Vita Audio R2i

Sober kvalitet: Vita Audio R2i

Med 3D-lyd gir Vitas radio litt bredere lydbilde, uansett lydkilde.

De to høyttalerne er ikke store, men bassrekkevidden hjelpes av to bassporter på undersiden. Dermed er lydkvaliteten både med og uten 3D-effekten meget høy. Skal vi sette fingeren på noe, må det være at diskanten er temmelig tam, den mangler litt av den rekkevidden og luftigheten de beste i testen har.

Vita-radioen er likevel fremragende til musikk. Et balansert og fyldig lydbilde gjør sitt til at lydkvaliteten holdes høyt. Vita-radioen passer fint som et enkelt anlegg hvor CD ikke er påkrevet. Og få vil bli skuffet over lydkvaliteten.

  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 3800 kroner
  • PLUSS: Balansert lyd. Solid kvalitet. Spiller høyt.
  • MINUS: Avslappet diskant.

Les hele testen av Vita Audio R2i på Lyd & Bilde

5 poeng: Tivoli Audio Model 10+

Tivoli Audio Model 10+

Luksusradio: Tivoli Audio Model 10+

Den digitale Tivoli-radioen er ikke bare flott å se på.

Ikke er det mye galt med lyden heller. Bassen er enda fyldigere enn på PAL+, og med den samme åpne mellomtonen er den svært godt egnet til tale og musikk.

Det virker som den spiller litt klarere når den spiller høyt, enn PAL+ gjør. Kanskje skyldes det et større høyttalerelement og bassrefleksporten på baksiden, men Model 10+ er blant de beste av DAB-radioene med monohøyttaler. Og den klart mest forseggjorte.

Med en stereohøyttaler tilkoblet, får man enda bedre lyd, og kan nesten bruke Model 10+ som et stereoanlegg. Bare plugg inn en ekstra lydkilde, så har man alt man trenger.

  • Vurdering (1–6): 5 poeng
  • Pris 2595 kroner
  • PLUSS: Fyldig klang. Klart lydbilde. Nydelig trefiner.
  • MINUS: Prisen

Les hele testen av Tivoli Audio Model 10+ på Lyd & Bilde

4 poeng: Philips AE5230

Philips AE5230

Reiseradioen: Philips AE5230

Her er reiseradioen fremfor noen, med batteri og hodetelefoner kan den være med overalt.

Den lille Philips-radioen trives godt på batteridrift. Mottakeren er bra både på FM og DAB/DAB+, og den er enkel å betjene. Den lyder godt, både på FM og DAB, når man bruker hodetelefoner. Da får man også stereolyd.

Den innebyggede høyttaleren gjør en grei jobb med tale. Nyheter lyder klart og fint, musikk lider under en bitteliten høyttaler i et lite kabinett. Resultatet er null bass, litt skingrende diskant, men likevel ganske klar lyd.

Tatt i betraktning at dette er en liten – og fremfor alt billig – reiseradio, må vi si oss fornøyd med lyden, tross alt.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 995 kroner
  • PLUSS: Klar lyd. Batteridrift. Prisgunstig.
  • MINUS: Lite bass i høyttaleren.

Les hele testen av Philips AE5230 på Lyd & Bilde

4 poeng: Dantax D-100 DAB+

Dantax D-100 DAB+

Enkel DAB-løsning: Dantax D-100 DAB+

Den lille mottakeren kan plasseres hvor som helst, og kobles til anlegget.

Dantax D-100 DAB+ er bare en radiomottaker for FM og DAB/DAB+. Den har ingen høyttaler, bare en stereo lydutgang som man kobler til anlegget. Og den bruker en helt vanlig radioantenne (medfølger ikke), slik at man ikke trenger noe ekstrautstyr.

Det er faktisk mulig å bruke den bare sammen med hodetelefoner, fordi den medfølgende fjernkontrollen har volumjustering. Med den blar man enkelt mellom radiokanalene, og velger skjermvisning i tegnruten. Som irriterende nok slukker etter noen sekunder, slik at man må trykke på en knapp på fjernkontrollen for å se.

Med god signalstyrke låter det ikke så verst. Lyden er relativt klar og på stasjoner med høyere bitrate enn 128 kbps og lite komprimering – som NRK Klassisk – er det faktisk dybde og romfølelse. Ikke alt for overbevisende, kanskje, for dynamikken er slapp og det er tynt med bass. Selv med en subwoofer tilkoblet anlegget, var det lite å hente i bassen.

På tross av det, er lyden fullt ut akseptabel, og for mange er Dantax-motakeren midt i blinken. Det er den enkleste og beste måten å få DAB på et eksisterende anlegg.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 999 kroner
  • PLUSS: Enkel og praktisk. Verdt pengene.
  • MINUS: Lite dynamikk.

Les hele testen av Dantax D-100 DAB+ på Lyd & Bilde

4 poeng: Sangean DPR-17

Sangean DPR-17

Ta opp musikken: Sangean DPR-17

Hvis man er ute etter reiseradio, er Sangeans prisgunstige DAB-radio slett ikke noe dumt valg.

Den er både liten nok til å kalles reiseradio, og praktisk nok til at man gidder å ta den med. Man kan ta opp radio på et SD-kort og spille av opptakene enten på radioen, eller i en annen avspiller med SD-kortleser.

Den 76 mm store – eller lille – høyttaleren, leverer naturlignok ikke all verdens lyd. Relativt fyldig klang for en såpass liten radio, som leverer fyldigere bass enn Philips-radioen, men lider under en temmelig grovkornet klang.

Det fungerer helt fint på tale, men musikk lyder fort grumsete selv når man spiller på moderat lydnivå og har optimale mottaksforhold. Men prisen og utstyrsnivået gjør DPR-17 til et prisgunstig alternativ, selv om lydkvaliteten ligger et stykke bak de beste i testen.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 1295 kroner
  • PLUSS: Opptaksfunksjon. God brukervennlighet. Mye for pengene.
  • MINUS: Grovkornet lydbilde. Batterier er ekstrautstyr. Mangler fjernkontroll.

Les hele testen av Sangean DPR-17 på Lyd & Bilde

4 poeng: Pinell Supersound II

Pinell Supersound II

Mye for pengene: Pinell Supersound II

Man får det meste i Pinells bordradio, også nettradio, og god lyd.

Sammenlignet med Scansonics radio, som er litt mindre, men koster det samme, lyder radioen godt. Lydbildet er klokkeklart, det lyder åpent og fokusert, dog med litt mindre fylde i bassen enn Scansonics radio.

I valget mellom de to, står det mellom fyldig bass, eller klarhet i diskanten, hvor Pinells radio briljerer. Og det er uansett om man velger å lytte til radio via FM, DAB eller nettverket hjemme.

Radioen kan spille høyt, og fyller lett en normal stue med lyd. Og som så mange andre i testen, kan den kobles til anlegget hjemme. Da får man både stereo og enda bedre lydkvalitet.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 1698 kroner
  • PLUSS Klart lydbilde. Nettradio. Mye for pengene.
  • MINUS: Nesten uleselig tegnrute.

Les hele testen av Pinell Supersound II på Lyd & Bilde

4 poeng: Pinell Explorer

Pinell Explorer

Pinell Explorer

Dette er den batteridrevne varianten av Supersound II, i et mindre kabinett.

Funksjonene er nesten de samme på Explorer som på Supersound II. Bare med batteridrift i tillegg. Hvilket gjør Explorer-radioen bærbar, men batterier følger ikke med.

Den kan praktisk nok benytte ladbare AA-batterier, så slipper man å bytte alle åtte for ofte. Oppsettet er kjapt og greit, man er på nett etter noen minutter, og betjeningen er likefrem og oversiktlig, også fra fjernkontrollen. Tegnruten er bedre og mer lesbar enn på Supersound II, og Explorer-radioen kommer i flere farger.

Klangbildet er relativt mørkt, men uten at det er noe særlig med bass, som på Scansonics radio, og mellomtonen og diskanten er ikke like klar som på Supersound II. Den spiller heller ikke like høyt, men for de fleste er nok ikke lydvolumet på en bærbar radio det viktigste.

Til tale er den ofte litt for mørk, til musikk ble lyden ofte for grovkornet, så vårt råd er å heller velge Supersound II. Skal man ha radio med batteridrift, er Tivoli Audio PAL+ et bedre valg. Men da mister man nettradio.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 2190 kroner
  • PLUSS Fyldig lydbilde. Godt utstyrt. Batteridrift .
  • MINUS: Grovkornet klang. Batterier følger ikke med.

Les hele testen av Pinell Explorer på Lyd & Bilde

4 poeng: Pure Evoke 2S

Pure Evoke 2S

Klassikeren: Pure Evoke 2S

Få har holdt på like lenge med DAB, og det kan man se.

Stereoradioene har en fordel i testen, fordi de leverer et bredere og mer levende lydbilde. Det gjelder også Evoke 2S. Som lyder flott. Uansett om det er tale eller musikk.

Mellomtonen er fyldig og tale fremstår som klar og tydelig. Den spiller forbausende høyt, og leverer en stram og ganske fet bass, noe som passer rytmisk musikk godt. Men også NRK Jazz og NRK Klassisk. Som jeg opplevde som friskere gjennom Evoke 2S enn mange av de andre radioene i testen.

Evoke 2S er kanskje ikke det siste ordet innen design, men lyden er det vanskelig å mislike.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 2949 kroner
  • PLUSS: Sammenhengende lydbilde. Opptaksmulighet. Tydelig tegnrute.
  • MINUS: Ingen fjernkontroll. Batteri ekstrautstyr.

Les hele testen av Pure Evoke 2S på Lyd & Bilde

4 poeng: Sonoro Cubo DAB+

Sonoro Cubo DAB+

Utvidede muligheter: Sonoro Cubo DAB+

Sonoros radio har en relativt liten høyttaler, heldigvis merkes det ikke så godt.

Lyden kan oppfattes som mørk, men med bass og diskantjustering kan man trimme klangbalansen litt. Da blir det riktig bra, men den lille høyttaleren sliter med å overbevise i dette selskapet. På mange områder lyder Scansonics radio like bra, den har også høyttaleren på toppen, men et mindre kabinett.

Bassen er relativt fyldig, og mellomtonen klangfull nok til musikk. Som ventet er mottaksegenskapene gode, DAB-signalet var støyfritt her som på de fleste av radioene, men en iPod og CD-spilleren ga enda bedre lydkvalitet.

Cubo-radioen er godt egnet til de som egentlig trenger en enkel bordradio, men kunne tenke seg CD-avspilling. I så måte fyller Cubo-en kravene til fulle.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 2999 kroner
  • PLUSS: Klangfull lyd. CD-spiller.
  • MINUS: Knotete betjening.

Les hele testen av Sonoro Cubo DAB+ på Lyd & Bilde

4 poeng: Tangent Fjord DAB

Tangent Fjord DAB

Komplett kube: Tangent Fjord DAB

Her er kanskje testens lekreste anlegg, for Tangent Fjord er litt mer enn en DAB-radio.

Et nydelig ytre kan ikke skjule det faktum at lydkvaliteten ikke helt hevder seg i toppen i denne testen. Med en høyttaler på hver side, blir lydbildet svært, men diffust. Og den liker ikke så godt å spille høyt. Ikke så rart, den er mindre enn den ser ut.

Tale fungerer prikkfritt, med tydelig diksjon kan man høre nyhetsopplesere og debattprogrammer uten å måtte spisse ørene. Musikk kunne trenge litt mer fokus, og litt tydeligere bass.

Men ellers fungerer Fjord-anlegget godt til det meste. Så lenge man ikke tror man kan erstatte stereoanlegget med den.

Som et nummer-to-anlegg, et annet sted i huset, er den utmerket. Da har man alt på et sted. Og der blir man sittende, for Tangent Fjord er en fryd for øyet.

  • Vurdering (1–6): 4 poeng
  • Pris 3990 kroner
  • PLUSS: Stort lydbilde. Alt på et sted. Nydelig formgivning.
  • MINUS: Avslappet dynamikk. Diffust fokus. Slank bass.

Les hele testen av Tangent Fjord DAB på Lyd & Bilde



TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)