Hopp til innhold

Bruker du nok tid på visning?

Enkelte boligkjøpere bruker lenger tid i matbutikken enn på visning i drømmeboligen.

Boligkjøperboka

Da FBI sjekket Finn.no tirsdag morgen fant vi 28.846 boliger til salgs. På søndager ser man visningsskilt i mange gater, og nordmenn er hyppige boligkjøpere. Men kan kjøperen nok om boligen de byr på?

Boligkjøperboka

Forbrukerrådet og SINTEF Byggforsk har skrevet en håndbok om boligkjøp. Skal du kjøpe ny bolig er det en del nyttig informasjon i boken. Boken er delt inn i forskjellige deler slik at man lett kan slå opp på det feltet man trenger.

Kort tid

Visningstiden på en bolig er som oftest en time, men mange er der ikke så lenge en gang. Man bruker nesten lenger tid på å kjøpe ny mobiltelefon enn å titte på en potensiell leilighet i visningstiden.
– Vi selger mange leiligheter til mellom to og fire millioner kroner, og vår kjøpere er på visning i snitt 15 minutter, opplyser Jon–Sverre Sedal, Daglig leder/Partner ved iHUS St. Hanshaugen/Bislett.

Kommer sjelden tilbake

Visningsskilt

Gå på samme visning flere ganger.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sedal forteller at kjøpere brukte enda kortere tid på visningene for to år siden. Han tror det kan komme av at man nå ikke kan selge en bolig før 24 timer etter siste visning.
– Markedet har også roet seg litt ned, så man kan ta seg bedre tid, forteller han.


Still spørsmål

Er du på visning er det lett å bli revet med. Leiligheten ser kjempefin ut, og du tenker ikke på at bak nymalte vegger og flislagte bad kan det være feil, mangler og skjevheter.

– De spørsmålene vi får mest av er om det er planer i borettslaget som kan påvirke gjelden, og tilstand på rør og bad, sier Sedal.

«Står det i salgsdokumentasjonen at du bør sjekke noe og forsømmer dette, og dermed ikke oppdager noe du burde oppdaget, vil dette være ditt ansvar. Det er derfor vel anvendt tid å gå grundig gjennom salgsdokumentasjonen for å finne uttalelser som antyder at noe kan være mangelfullt ved boligen,» heter det i boligkjøperboka.

Hva følger med?

Normalt skal alt som er montert fast på vegger og i taket følge salget av leiligheten. Lurer du på om et garderobeskap er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen – spør selger/megler på visning.

Flatskjerm

Veggmontert fjernsyn følger for eksempel ikke med uten at dette er særskilt avtalt.

Foto: Bang & Olufsen

Gå på flere visninger

Kim Robert Lisø

Kim Robert Lisø, Forskningssjef ved SINTEF Byggforsk.

Har du funnet drømmeleiligheten burde du bruke god tid på denne, og gå på visning flere ganger.

– Vi oppfordrer folk til å komme tilbake på visning nummer to, men det er det få som gjør, sier Sedal fra iHus.

Ta gjerne med en annen person tilbake til visning nummer to, helst en fagkyndig person som kan hjelpe deg å stille kritiske spørsmål til rør, sluk og avtrekk fra vifte.

– Et godt tips kan også være å ta med seg en klinkekule inn på badet. Det er en fin måte å se om det er fall ned mot sluket, forteller Kim Robert Lisø, Forskningssjef ved SINTEf Byggforsk.

Klarer du å tippe Solgt-prisen? Prøv deg på vår bolig-quiz!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)