Hopp til innhold

Blodfortynnende beskytter mot kreft

Medisiner som forhindrer blodpropp viser seg også å beskytte mot tarmkreft.

Blodfortynnende

350.000 nordmenn går på blodfortynnende medisiner med acetylsalisylsyre.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Acetylsalisylsyre (virkestoffet i blant annet Dispril og Aspirin) har i mange år blitt brukt i lave doser som blodfortynnende for å motvirke blodpropp.

350.000 nordmenn bruker det blodfortynnende preparatet Albyl-E eller synonympreparatet Acetyratio.

Fra før vet man at dette stoffet i høye doser kan beskytte mot kreft i tykktarm og endetarm, men nå viser en ny studie at dette også gjelder for lavere doser.

- Funnene våre er entydige, og vi har håp om at dette kan legge grunnlag for forebyggende behandling med lavere risiko, sier Carl-Eric Elwin til NRK.no.

Han er en av forfatterne bak artikkelen som er publisert på det anerkjente tidsskriftet The Lancets nettside.

Halvert risiko

Ifølge analysen forskerne har utført, blir risikoen for å dø av endetarmskreft i 20 års perspektiv halvert hvis man har tatt lavdoser av acetylsalisylsyre i minst fem år.

Bruk av slike medikamenter reduserer risikoen både for å bli syk og for å dø.

- De fire-fem studiene vi har vurdert, har alle vist den samme tendensen. Og samlet sett blir det enda tydeligere at acetylsalisylsyre har en forebyggende effekt, sier Elwin.

Med lavdoser mener man fra 75 til 300 milligram per dag. En vanlig tablett med Aspirin eller Dispril inneholder 500 milligram.

- Jeg må si at resultatet er både påfallende og oppmuntrende, fortsetter Elwin.

Advarer mot selvmedisinering

En rekke risikofaktorer er knyttet til acetylsalisylsyre, spesielt økt risiko for blødninger og astma.

- Slik studien blir framstilt i en del svenske medier i dag, er jeg redd for at folk vil begynne å medisinere seg selv med Aspirin. Det er viktig for meg å få fram at man ikke må kaste seg over dette før det er utarbeidet retningslinjer, sier Elwin.

- Det finnes også andre mulige bivirkninger av acetylsalisylsyre, ikke minst hvis man bruker det sammen med ulike andre legemidler. Skal man ta dette virkestoffet over tid, må det alltid være i samråd med lege, presiserer han.

Forskerne fra Storbritannia, Sverige og Nederland har sett på fem studier av til sammen 14-15.000 pasienter.

- I lavdoser på opptil 2-300 milligram, er risikoen for blødninger betydelig redusert, forteller Elwin.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)