Hopp til innhold

Nå blir det billigere å bruke mobilen i Europa

Fra i dag koster det mindre for ferierende nordmenn å bruke mobilen i EØS-landene, men regningen kan fortsatt bli skyhøy om man ikke passer på. Nå håper EU at ekstraavgiftene for mobilbruk kan fjernes helt i løpet av neste år.

Euro sign

I morgen senkes prisene på mobilbruk i EU-landene. Målet er at roaming-avgiftene skal være historie innen utgangen av 2015.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Fra 1. juli blir prisene for å bruke mobil i EØS-området senket igjen. Norge er omfattet av regelverket og også norske abonnenter får lavere priser ved mobilbruk i alle EU- og EØS-land. Men mobilbruk i utlandet vil fortsatt koste mer enn mobilbruk innad i et land.

– Jeg vil uansett anbefale folk til å være flinke til å tenke over forbruket og bruke trådløs nett der det er mulig. Det koster fortsatt penger å bruke mobilen i EØS-landene – mer enn det gjør her hjemme, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til NRK.no.

Finn Myrstad

Finn Myrstad i Forbrukerrådet ber folk om å tenke over mobilbruken om de reiser i EU-landene selv om prisene senkes.

Foto: Kjell Håkon Larsen

– Det er nå flere selskaper her i Norge som tilbyr spesialpakker når man skal på ferie som gjør mobilkostnadene billigere. Det er verdt å sjekke ut før man reiser, legger han til.

Prisen fra 1. juli 2014 skal ikke overstige 1,96 kroner per minutt for samtaler hjem til Norge eller et annet EØS-land, når du er på reise i EØS-området. Å motta en samtale skal ikke koste mer enn 51 øre per minutt, og en SMS skal ikke koste mer enn 62 øre.

I tillegg skal man også, uansett hvor i utlandet man er, bli varslet av sin teleoperatør når forbruket nærmer seg den pålagte sperregrensen på 500 kroner, slik at man ikke ender opp med en uventet monsterregning.

– Du kan gi beskjed om at du ønsker å fortsette surfingen utover sperregrensen, men da må man passe på for da kan det fortsette i evigheten, og regningen kan bli skyhøy, sier Myrstad.

Gjesteavgiften skal helt bort

EU jobber også for full fjerning av gjesteavgiftene, såkalt roaming, i hele EØS-området. De vil i stedet tvinge operatørene til å tilby pakker som gjelder innenfor hele EØS, og da håper man at konkurransen mellom de ulike selskapene skal presse prisene ned. EU håper at denne prisdifferansen skal forsvinne innen 2015.

– Det gjenstår noen detaljer, men vi håper å ha dette klart i løpet av 2014 slik at nye regler som stopper roaming-avgifter innenfor EU kan trå i kraft i slutten av 2015.

Det sier Ryan Heat, talsmann for EU i saker som har med mobiltelefoni å gjøre, til SVT mandag.

BELGIUM-EU-KROES

Visepresident i Europakommisjonen og kommissær for digital dagsorden, Neelie Kroes, informerte under pressekonferansen mandag.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Det finnes ingen tekniske eller rimelige grunner for roaming-avgiftene. Det er absurd når vi skal ha felles indre marked, sier Heat.

Også visepresident i Europakommisjonen og kommissær for digital dagsorden, Neelie Kroes, håper vi har sett slutten på gjesteavgiften innen året er omme. Under en pressekonferanse mandag opplyste hun om de nye priskuttene for mobilbruk i EU.

– Det er nå opp til medlemslandene å få avtalen i havn, sa hun.

I høst skal medlemslandene forhandle med EU-kommisjonen og EU-parlamentet om det nye regelverket. Alle de tre partene må bli enige for at det skal kunne tre i kraft.

– Denne loven er ikke endelig vedtatt av alle EU-landene, så vi vet ikke helt hva utfallet blir enda. Men man er på riktig vei, og kanskje kan man i løpet av få år bruke mobilen i EU-landene slik som her hjemme. Håpet er å skape et felles mobilmarked, sier Myrstad.

– Vinn-vinn

Teleselskapene betaler i dag hverandre for kundenes bruk av andre nett. Derfor har man gjesteavgiften som gjør mobilsurfing i utlandet mye dyrere enn hjemme Selskapene har imidlertid tatt seg mer betalt enn det koster dem.

Myrstad tror ikke selskapene vil lide de store tapene de frykter dersom EU får gjennom det nye regelverket.

– Det viser seg at folk bruker mobilen mindre i utlandet når prisene er så høye. Lavere priser vil bety økt forbruk. Det vil også kunne føre til økt bruk av apper som for eksempel viser deg hvor de beste restaurantene eller severdighetene er i nærområdet der du ferier, slik at også denne type digitale tjenester vil kunne tjene på det. Dette er vinn-vinn, sier Myrstad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)