Bevist at Acem virker

Det finnes mange forskjellige teknikker og retninger innen meditasjon. Den norske Acem-metoden er en av metodene som nå er bevist effektive i vitenskapelig sammenheng.

Prinsippet er enkelt: Du sitter på en stol, gjerne i et mørkt og stille rom, og lukker øynene.

Inni deg gjentar du en metodelyd i tankene.

- Lyden er meningsløs, men ikke uten virkning. Det setter i gang prosesser i hjernen som forplanter seg videre

Acem-sjef Are Holen får stor hjelp av å meditere hver morgen og kveld. Foto: NRK Puls

Acem-sjef Are Holen får stor hjelp av å meditere hver morgen og kveld. Foto: NRK Puls

nedover i kroppen. På den måten oppnår du en dyp avspenning, sier lege og psykolog Are Holen, som til daglig arbeider ved Institutt for nevromedisin ved Norges naturvitenskapelige univesitet (NTNU).

Best hver dag

Holen tok initiativ til å starte Acem i 1966, og han leder fortsatt meditasjonsorganisasjonen.

Hittil har 55 000 nordmenn lært metoden, som også har spredd seg til andre deler av verden. Acem er uten religiøs eler kulturell tilknytning.

Ekspertene anbefaler å meditere med Acem-meditasjonen to halvtimer om dagen, for å ha mest mulig utbytte. Men også sporadisk meditasjon påstås å ha effekt.

Påvirker nervene

Det er viktig at metodelyden ikke har et meningsinnhold. Derfor skal du ikke dele metodelyden med andre. På den måten blir den nøytral og effektiv i meditasjonen.

- Prosessen utløser reflekser i sentralnervesystemet.

Meditasjonen virker også på de områdene i hjernen som tar imot lyd, sier Holen, som har stressmedisinsk psykiatri som spesialfelt.

Dette er områder som styrer følelseslivet. Derfor påvirker den også stressnivå, samt andre kroppsfunksjoner som er knyttet til dette.

Studerer hjernen

Sammen med forskere i Bergen og Oslo, er Holen i gang med en studie som skal kartlegge hva som skjer i hjernen under meditasjon.

De vet ennå ikke hvorfor meditasjon virker eller hvordan. Men de vet så langt at det påvirker oss positivt.

- Lyder har en effekt på oss og setter oss i en steming. På samme måte som at en type musikk får oss til å slappe av, og en annen type får oss til å ville hoppe og sprette, påvirkes den også når vi mediterer, sier Holen.

Psykolog og lege Are Holen tenker på en metodelyd, og oppnår en behagelig avspenning i hele kroppen. Foto: NRK Puls

Psykolog og lege Are Holen tenker på en metodelyd, og oppnår en behagelig avspenning i hele kroppen. Foto: NRK Puls

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)