Hopp til innhold

Besteforeldre hjelper til mer enn du tror

Myten om moderne, selvopptatte besteforeldre slår sprekker. Bestemor Anne Gleditsch Kleive er en av de mange som trår til.

Bestemor og barnebarn

Bestemoren Anne Gleditsch Kleive fra Sande i Vestfold har tre «bestemorregler».

Foto: Anders Leines / NRK

Besteforeldrene er viktige støttespillere for travle barnefamilier.

Undersøkelser har vist at over halvparten av småbarnforeldre får hjelp av egne foreldre til barnepass, og at det er bestemødrene som i størst grad stiller opp.

«Bestemorregler»

En av besteforeldrene som stiller opp for barn og barnebarn er Anne Gleditsch Kleive fra Sande i Vestfold.

Hun har fem barnebarn i Oslo-området, og tar stadig turen inn for å hjelpe.

Hun har vært dagmamma for barnebarna, vært med på turer, ukentlig lekselesing og blir ofte tilkalt når barnebarna er syke.

Gleditsch Kleive liker å være sammen med barnebarna, og har tre bestemorregler:

  • Bestemorregel 1: Si ja når du blir spurt. Sier du nei for ofte, finner de andre løsninger.
  • Bestemorregel 2: Sett grenser. - Sett grenser for deg selv som besteforelder. Foreldrene må også sette grenser for hvor stor involvering de vil ha.
  • Bestemorregel 3: Ikke bland deg inn i utide, som i barneoppdragelsen, og respekter foreldrenes eget liv.

LES OGSÅ: - Tøfler er farlig for bestemor

Ønsker å være nær barnebarna

Oddbjørn Evenshaug

Barnefamilier i dag har et helt annet liv enn før. Begge foreldrene er yrkesaktive. De trenger hjelp og støtte for å få dagen og uka til å gå rundt, sier Oddbjørn Evenshaug.

Foto: Anders Leines / NRK
Katharina Herlofson

95 prosent av de norske besteforeldrene mener at de bør være der når barna trenger det, sier Kastharina Herlofson.

Foto: H. Dyb / NOVA

– Besteforeldre er en ressurs og de stiller opp mer enn noen gang før i historien, sier Oddbjørn Evenshaug, pensjonert forsker i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

I dag driver han nettstedet Besteforeldre.no som sprer kunnskap om besteforelderrollen.

– De har bedre helse og økonomi enn før. Når de er pensjonister, har de god tid og ønsker å være nær barnebarna sine, forteller Evenshaug.

Sosiolog Katharina Herlofson ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, NOVA, bekrefter at besteforeldre i Norge er viktigere støttespillere nå enn de var tidligere.

Herlofson jobber med forskning om familiegenerasjoner, og har blant annet vært med å bidra til de store studiene Livsløp, aldring og generasjoner og livsløp, generasjon og kjønn.

– I Norge er det flere som passer barnebarna sammenlignet med besteforeldre i Sør-Europa, men de gjør det ikke på daglig basis slik mange i Italia og Spania gjør. 95 prosent av de norske besteforeldrene mener at de bør være der når barna trenger det, forteller Herlofson og henviser til studien Livsløp, aldring og generasjon.

De fleste har også færre barnebarn enn tidligere.

– Bedre helse og lengre livsløp gjør at besteforeldre kan konsentrere seg mer om barnebarna enn før, sier Herlofson.

LES OGSÅ: Barn blir tykkere hos bestemor

Mer tilstede enn før

– Forventningen om at besteforeldre skal stille opp for barnebarn og være småbarnsfamiliens
støttespiller er også større enn den var tidligere, sier Evenshaug i Besteforeldre.no.

Det forventes av besteforeldre at de skal delta i aktiviteter sammen med barnebarna og stille opp i krisetider, som ved sykdom, opplyser Evenshaug.

– Undersøkelser viser at både foreldre og besteforeldre har denne oppfatningen av hva besteforeldrerollen skal være i dag, sier Evenshaug.

Barnefamilier i dag har et helt annet liv enn før. Begge foreldrene er yrkesaktive. De trenger hjelp og støtte for å få dagen og uka til å gå rundt, påpeker Evenshaug.

Han mener det er viktig at barnefamiliene er oppmerksomme på at besteforeldrene har sitt eget liv og at de ikke tøyer strikken for langt.

LES OGSÅ: Kristoffer (13) og bestemor (74) løper birken sammen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)