Hopp til innhold

Barn får penger for å score

«Jeg får penger når jeg scorer mål på kamper», er svar NRK har fått i en ny undersøkelse blant barn i alderen 11 til 15 år. - Naivt og kortsiktig tenkt av foreldrene, mener ekspert.

Fotballmål

- Du må selv ville prestere fra hjertet, du må synes det er gøy og du må føle at du mestrer idretten. Å motta penger for at man scorer, gir kortsiktig motivasjon, men desto større negativ effekt når man ikke oppnår dette, mener eksperter på barneidrett. Illustrasjonsfoto.

Foto: Børge Sandnes / Scanstock

I NRK-serien Vinn eller forsvinn er det en utøver på 12 år som blir lovet iPhone av pappaen sin, dersom hun klarer et visst antall hang ups og push ups.

– Dette gir motivasjon av dårlig kvalitet. Jeg vil nærmest si at det er naivt og kortsiktig, selv om det for enkelte kan øke motivasjonsnivået på kort sikt, sier Yngvar Ommundsen til NRK.no. Han er professor ved Norges idrettshøgskole, seksjon for coaching og psykologi.

– Men å lokke med ekstra belønning fordi barnet i utgangspunktet synes at denne type trening er kjedelig, er ikke veien å gå. Da er det bedre å snakke sammen om at denne type trening er viktig for prestasjonen, fortsetter Ommundsen.

Jeg får penger om jeg får mål, eller tar hoppskudd.

Barn i NRK-undersøkelse

– Undergraver gleden

Ommundsen synes heller ikke det er positivt at barn får penger for å score.

– Der og da gjør det ingen ting å få en ytre belønning, men forskning viser at systematisk bruk av ytre belønning bidrar til å redusere aktivitetsinteressen på sikt. Det som kan være relativt uskyldig kan da rett og slett undergrave utøverens indre drivkraft for å holde på. Belønningen blir motivet for å delta, mener professoren.

Yngvar Ommundsen

- Penger som belønning gir motivasjon av dårlig kvalitet, sier professor Yngvar Ommundsen.

– Ikke langvarig effekt

Norges Idrettsforbund (NIF) har som mål å beholde flest mulig unge idrettsutøvere lengst mulig.

– Hvis barn og ungdom får penger av foreldrene når de gjør det bra, øker dette kanskje den ytre motivasjonen til å holde på med idretten, men det har ingen effekt på den indre motivasjonen, sier fagansvarlig for barn og ungdom, Mads Andreassen, og Mari Bjone, rådgiver i barneidrett i NIF.

– Hvorfor ønsker norsk idrett indre motiverte barn, i stedet for ytre motiverte?

– Jo, vi vet at den indre motivasjonen er den som er varig. Du må selv ville det fra hjertet, du må synes det er gøy og du må føle at du mestrer idretten. Å motta penger for at man scorer, gir kortsiktig motivasjon, men desto større negativ effekt når man ikke oppnår dette.

– Vi ønsker at flest mulig barn og ungdom skal fortsette med idretten gjennom et helt liv, og vi ønsker å skape varig motivasjon. Da er det helt andre virkemidler som skal til for å skape god grobunn for dette, mener Andreassen og Bjone.

Klager til forbundet

– Vi har ingen tall som kan si noe omfanget av foreldre som gir barn penger når de scorer, men Håndballforbundet vet at det skjer, sier utdanningsmedarbeider Helen Wernersen i Norges Håndballforbund, til NRK.no.

Hun har selv opplevd dette på fotballbaner og i håndballhaller, og forbundet mottar innimellom henvendelser fra bekymrede foreldre som klager på at dette forekommer i sitt barns klubb.

– Da ber vi dem ta det opp med treneren og på foreldremøter. Vi ønsker ikke at barn skal få penger for å score. Det fremmer ikke deres indre motivasjon, og du blir heller ikke en god lagspiller av å få penger for å score, sier Wernersen.

Fagansvarlig for klubb- og lederutvikling i Norges Fotballforbund, Andre Paulsen, kan også bekrefte at dette forekommer i fotball.

– Jeg kjenner til problemstillingen med at barn får penger for å score, for jeg har ved ett tilfelle over en periode på 15 år og trening av fem ulike lag, opplevd at en jente skulle få penger for å score, sier Paulsen til NRK.no.

Men fotballforbundet har ingen undersøkelser som sier noe om omfanget, og i hvor stor grad dette gjøres.

- Jeg får penger eller premier

NRK har sendt ut spørsmål om trening til barn på skoler rundt i hele landet. 850 unge i alderen 11 til 15 år har svart på vår temperaturmåling. Undersøkelsen er ikke statistisk representativ.

Uttalelser fra barna i det åpne kommentarfeltet etter undersøkelsen bekrefter at mange blir belønnet for å score. Her er noen av svarene vi fikk:

  • Jeg fikk 15 kroner per skudd jeg skøyt på håndball.
  • Noen ganger får jeg ti kroner for hvert mål.
  • Hvis jeg scorer mål får jeg penger.
  • Av og til får jeg 50 kroner målet fordi jeg ikke scorer så ofte,
  • Jeg får penger eller premier for at jeg har vunnet en stor cup.
  • Kanskje får jeg penger hvis jeg scorer mye, eller laget mitt vinner.
  • Jeg får en is for hvert mål jeg scorer.
  • Jeg får penger om jeg får mål, eller tar hoppskudd.
  • Om jeg klarer et visst antall mål, får jeg penger for det.
  • Far min sa til meg at hvis jeg scoret det siste fotballmålet, skulle han kjøpe kebabpizza til kvelds, Og da scoret jeg og fikk kebab. Og jeg har en konkurranse med pappa at hvis jeg klarer å skru en coner inn i bakerste kryss, skal jeg få 500 kr,oner men det har jeg ikke klart ennå.

Se Vinn eller forsvinn i nett-tv:

Norsk dokumentarserie. Et ærlig innblikk i den norske idrettshverdagen i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, når alvoret setter inn. Fia hater barmarkstrening, mens Sivert elsker å trene så det gjør vondt. Camilla gir alt for å komme med på elitelaget. (1:5)

Vinn eller forsvinn

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)