Hopp til innhold

Barn får data-abstinens i ferien

Ingen super idé å holde barna helt borte fra dataspill, sosiale medier og mobil, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Jente ved datamaskinen

Barn som er vant til mye tid foran skjermen, kan rett og slett få abstinens i ferien.

Foto: Lasse Nørbaek / Colourbox

Elisabeth Gerhardsen

Begrens databruken, men ikke forby den, råder barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Foto: Privat / NRK

Tenk deg selv hvis noen tok fra deg mobilen hele sommerferien, eller tok fra deg Internett så du skulle få slappet av på ordentlig.

– Det er fristende for de voksne å totalforby ungene å sitte inne foran pc-en eller spille DS i timevis. Men for mange barn i skolealder er det avslapning foran dataen de kan best, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen til NRK.no.

– Barn som bruker mye tid foran skjermen vanligvis, vil kunne bli rastløse og urolige dersom de ikke får lov til det. De får rett og slett en slags abstinens, forklarer hun.

Frislipp er likevel ikke løsningen, mener forfatteren av «Gode knep til småbarnsforeldre».

Lag gjennomtenkte regler

Mange foreldre opplever at de prøver å sette strenge grenser, får irritable barn - og til slutt gir etter.

– De færreste orker å bruke hele dagen på å krangle med masete, irritable barn. For folk som ikke har barn selv, kan det kanskje virke uforståelig, sier Gerhardsen.

Regler er imidlertid lurt, mener hun. Det gjelder bare å lage regler som både barn og voksne kan leve godt med.

– En kvote som barna selv får disponere, kan være en god løsning, sier hun.

Hjelp barna å styre tiden

Akkurat hvor lenge barna får lov til å sitte foran pc-en hver dag, er det ikke noe fasitsvar på, mener Gerhardsen.

– Om det er to timer, litt mer eller litt mindre, er ikke så farlig. Men det er lurt at barna har en grense, og at man hjelper dem å overholde den, sier hun.

Hvis grensa er på to timer, kan man sette på en klokke som ringer etter en time - eller stikke hodet inn av døra og minne dem på at de kanskje vil spare litt tid til senere på dagen også.

– Barna glemmer tiden og kan bli lei seg og frustrert hvis tiden plutselig er brukt opp.

Det er lov å bestemme når

De fleste foreldre skulle kanskje ønske seg en rolig, avslappende stund i løpet av sommerdagen.

– Et lurt triks kan være å legge føringer på når barna skal få spille data eller chatte med vennene sine. Tenk over når på dagen du normalt har mest behov for å slappe av selv, oppfordrer hun.

– Kanskje er det rett etter middag. Da kan det være regelen, at det er datatiden, foreslår hun.

Hjelp barna i gang med noe annet

Hva så med all tiden barna får til rådighet når det ikke er dataspill-tid?

– Voksne sier ofte at de var så mye flinkere til å aktivere seg selv da de var små. Jeg mistenker at de husker seg selv som tolvåringer og tror at de var sånn helt fra de var fire, sier Gerhardsen.

– Barn trenger som regel litt hjelp til å komme i gang med noe. Hvis du vil at barna skal drive med noe annet, må du være litt til stede for dem. Gjør noe sammen først, så kan du heller sette deg i stolen med en bok etter hvert hvis leken går av seg selv, mener hun.

– Det er en mye bedre løsning enn å sette seg i stolen og vente til de blir irritable og masete - eller ender opp med noe annet firkantet og batteridrevet som erstatning for pc-en, slik at du egentlig er like langt, råder hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)