Hopp til innhold

Alternativer mot pollenplager

Godvær i store deler av landet har gitt pollensesongen en bråstart. De fleste allergikere får god hjelp av medisiner. Men enkelte sverger til alternative behandlingsformer. Her er noen av dem.

Pollenallergiker

Noen tror på alternative behandlingsformer mot pollenallergi. Men virker de?

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Én million nordmenn sliter med pollenallergi. Markedet er stort for diverse alternativer til tradisjonelle medisin. Men effekten er omdiskutert.

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet er dette noen av de vanligste alternative behandlingsformene:

  • Akupunktur. Mellom seks og åtte behandlinger skal være tilstrekkelig, og bør starte tidlig om våren. Nålene settes på punkter i kroppen som påvirker allergi.
  • Allermin, Allmin, Allmyn. Kosttilskudd laget av urten perilla, også kalt purpurnesle. Skal hjelpe mot rennende eller tett nese og kløe i øynene. Finnes både flytende og som kapsler og tyggegummi.
  • Antroposofisk behandling. Behandler hele kroppen og ikke bare allergiske symptomer. Sitrusekstraktet gencydo er en av ingrediensene, som settes med sprøyte tre ganger i uka.
  • Astaxin. Pulver av mikroalger med mye C- og E-vitamin.
  • Bivoks. Tygges for å åpne opp tett nese.
  • Dr. Hauschkas øyentrøst. Kompresser mot hovne øyelokk.
  • Engangspipetter med sterilt saltvann som skyller bort pollen og andre plagsomme partikler fra øynene.
  • Homeopati. Sykdomslære der pasienten utsettes for produkter som gir symptomer som ligner på allergi.
  • Koksaltoppløsning. Dryppes eller sprayes i nesen to - tre ganger daglig for å skylle bort allergifremkallende stoffer. Skader ikke slimhinnen, og skal gi bedre effekt av antiallergisk medisin. Spesielt bra for barn med neseplager.
  • Luftrenser. Filtrerer bort støv, sporer, pollen, tobakksrøyk og andre plagsomme partikler i huset. Finnes også i mange moderne biler, samt som bærbar miniutgave.
  • Medinose. Batteridrevet apparat med dioder som utstråler rødt lys i neseborene. Ifølge produsenten er 3 x 4,5 minutter daglig belysning tilstrekkelig for å lindre allergiske reaksjoner i bihulene.
  • MSM lignisul. Kosttilskudd av organisk svovel som skal dempe allergiske reaksjoner.
  • Nasaleze. Nesespray fra finkornet pulver av furu-cellulose. Danner en gelé som skal forsterke nesens naturlige beskyttelsesbarriere mot pollen.
  • Nasaline. Neseskyller som fylles med saltvann. Vannet helles i det ene neseboret og renner ut gjennom det andre. Skyller bort pollen og fukter slimhinnene.
  • Polbax. Pollenekstrakt som skal gi forebyggende energi.
  • Renässans protect. Fettspray som danner en hinne i nesen som hindrer pollenkorn i å nå fram til slimhinnene.
  • Rhinoplex. Homeopatisk middel mot snue, tett nese, nysing og rennende øyne.
  • Rød løk. Fersk løk stimulerer tåreproduksjonen, som holder andre irriterende partikler borte fra øynene. Løken skal være rød - uvisst av hvilken grunn.
  • Vitaminer. Helsekostforhandlere mener at ekstra tilskudd av C- og B-vitaminer styrker immunforsvaret, med god effekt i pollensesongen.
  • Urter. Øyentrøst og sabadilla sies å stimulere tårekjertlene og slimhinnene i de øvre luftveiene. Har lenge vært brukt mot høysnue.

Sjekk pollenvarselet der du bor

– Ikke bevist

Grethe Amdal

Grethe Amdal i Astma- og allergiforbundet ser ikke bort fra at noen av de alternative behandlinsgformene virker. Men hun kan ikke anbefale dem.

Foto: NAAF

– Vi anbefaler ingen alternative behandlinger mot pollenallergi, rett og slett fordi det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon på at det virker, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i Astma- og allergiforbundet.

I pollensesongen får hun mange spørsmål og henvendelser fra allergikere som lurer på om tradisjonell medisin er det eneste saliggjørende, eller som vil anbefale nye preparater de har kommet over.

– Vårt viktigste råd er å bruke velprøvde medisiner, og at man er konsekvent med behandlingen gjennom hele sesongen. Man skal ikke droppe tablettene på regnværsdager med lite pollen i lufta. Da risikerer man dårligere effekt når man starter opp igjen. Det er fortsatt mange som ikke vet dette, sier Amdal.

Hvis medisinen ikke gir fullgod effekt, er det ofte lurt å skifte til et annet merke.

Allergikere kan reagere litt forskjellig på de ulike medisintypene på markedet. Mange har god nytte av å bytte preparat etter råd fra lege eller apotek.

Avviser ikke alternativer

Selv om Amdal ikke vil anbefale andre behandlingsmåter enn tradisjonell medisin, vil hun heller ikke fraråde det.

– Her er vi helt nøytrale fordi det ikke finnes god nok dokumentasjon på effekt. Det betyr likevel ikke at den enkelte ikke kan oppleve god nytte av alternativ behandling, sier hun.

Amdal mener det er bra hvis folk finner ut at andre behandlingsmåter har effekt, så lenge de ikke bruker stoffer som kan gi nye allergier.

– Vår erfaring er at allergikere bør være litt på vakt mot noe av det som selges i helsekostbutikker, forteller hun.

En annen misforståelse hos mange som sliter med pollenallergi, er å bruke slimhinneavsvellende nesespray mot forkjølelse.

– Det er nesespray med kortison som fungerer best mot pollenplager. Men ofte kan det være nok å bruke sterilt saltvann til skylling av tett eller rennende nese, sier Amdal.

– Vannet vasker vekk pollenkorn som fester seg i nesehårene. Og man kan bruke mye vann så ofte man vil; det har ingen bivirkninger, forteller Grethe Amdal.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)