Kvinne med spritflaske - Er du avhengig av alkohol, er det en stor sjanse for at genene dine har skylda, i tillegg til fylla. - Foto: Sinar 2 /

Er du avhengig av alkohol, er det en stor sjanse for at genene dine har skylda, i tillegg til fylla.

Foto: Sinar 2

Alkoholisme går i arv

Det er ikke dårlig valg av venner som skaper alkoholikere – det er gener.

Eivind Ystrøm - Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet er overrasket over at en stor del av årsakene til at noen av oss blir alkoholikere skyldes gener. - Foto: Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet er overrasket over at en stor del av årsakene til at noen av oss blir alkoholikere skyldes gener.

Foto: Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

- Alkoholisme er veldig arvelig. Hele 71 prosent av årsakene til at noen av oss blir avhengige, mens andre ikke blir det, skyldes gener, sier forsker Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

- Dette resultatet er høyere enn vi hadde forventet, sier Ystrøm.

Han har skrevet en artikkel på Folkehelseinstituttets hjemmesider basert på amerikansk forskning på alkoholisme.

Les også: Har oppdaget fylle-genet

Folk juger om alkoholbruk

Folk juger gjerne litt om alkoholforbruk eller de husker simpelthen dårlig. Dårlig kjemi mellom intervjuer og respondent kan også gi uriktig resultat. I studien gjennomførte forskerne derfor to intervjuer av over 4000 mannlige tvillinger fra Virginia med ett års mellomrom – med to ulike intervjuere, for å ta høyde for denne type feil.

- Ved å se på tvillinger finner man dobbelt så stor likhet hos eneggede tvillinger enn hos toeggede der arv har mye å si, sier Ystrøm

- Selv om studien er gjort i USA har vi ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Forskningen gjelder vel å merke alvorlig avhengighet av alkohol – ikke hangen til å ta seg et glass eller to for mye på fest.

Les også: Se opp for "sommeralkoholisme"

Også røyking går i arv

Er røykeavhengighet og narkomani også arvelig?

- Ja, det tror jeg absolutt! Både røyking og bruk av narkotika henger sammen med dette; den genetiske sårbarheten er generell for ulike typer rusmidler. Og dette er også knyttet til psykisk sårbarhet, sier Eivind Ystrøm.

- Men man trenger ikke bli avhengig eller få psykiske problemer selv om man er disponert for det. Genene er som de er, men man trenger ikke å bli sine gener.

Ystrøm skal til å forske på hvor mange nordmenn som egentlig er alkoholikere. Noe konkret tall finnes foreløpig ikke. Han mener uansett omfanget av alkoholisme enkelt kan begrenses.

Les også: 4 av 10 studenter drikker for mye

- Kan begrense omfanget

- Vi kan antakelig begrense omfanget av alkoholisme ved å begrense tilgangen til alkohol, sier han til NRK.no

- Det ser ut som om mange blir avhengige tidlig i 20-årene, så da gjelder det kanskje å være ekstra oppmerksomme.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.