Da Helene Guåker skulle imponere foreldrene med hjemmelaget middag, gjorde hun et poeng ut av at måltidet skulle bestå av norske råvarer. Hun kjøpte blant annet en pakke rødbeter på sin lokale butikk, tydelig merket «Nyt Norge».
Nyt Norge-merket skal garantere at produktet er norsk, og alle produkter som vil smykke seg med betegnelsen må godkjennes av den offentlig støttede stiftelsen Matmerk. Ifølge stiftelsen selv er det over 1850 produkter som har merket Nyt Norge på etiketten.
Overraskelsen var derfor stor da Guåker hjemme på kjøkkenbenken la merke til at den Nyt Norge-merkede varen slett ikke var dratt opp fra en norsk åker.
På baksiden av varen står det nemlig at den er produsert i Danmark.
– Jeg bruker alltid norske råvarer. Det kjører jeg en streng linje på. Det skal være sesongens råvarer som er dyrket i Norge, sier Guåker til NRK.no.
Hun har skrevet et blogginnlegg der hun forteller om opplevelsen. Samme sted har Matmerks kommunikasjonsansvarlige kommentert at dette er en glipp.
– Menneskelig svikt
De omtalte rødbetene er pakket hos Grønt Pakkeri Øst, og der legger de seg flate over feilmerkingen.
– Dette er menneskelig svikt. Rødbetene har blitt pakka med feil folie fra feil hylle. Nå kommer vi til å sette opp fysiske sperrer slik at det ikke skal skje igjen, sier Ole Jørgen Helgestad i Grønt Pakkeri Øst til NRK.no.
Helgestad er ikke sikker på hvor mange feilmerka rødbetpakker som er sendt ut til butikkene.
– Det kan være fire paller med rødbeter som er feilmerka. Men jeg håper det ikke er så mange.
Samme feilmerking to ganger
Etter at Guåker la ut blogginnlegget, opplevde søstera hennes det samme i en annen butikk. I går kjøpte hun nemlig en pakke med økologiske løk, også den merket «Nyt Norge».
Søstera er bonde og like opptatt av å kjøpe norske råvarer som Helene.
Løken var merket norsk, men baksiden av etiketten fortalte at den var produsert i Nederland.
Nå stusser de to søstrene litt over at det skjedde dem begge to med så kort mellomrom.
– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at det er så dårlige rutiner på merking og på kontrollering. For meg høres det litt rart ut at det kan foregå med så stor tetthet.
Hun mener dette må være en alvorlig svikt i rutinene.
– Jeg følte dette var et misbruk av «Nyt Norge»-merket. Hvordan skal jeg kunne ha tillit til at produktenes merking er riktig? spør hun retorisk.
Vil du fortsette å kjøpe «Nyt Norge»-merket mat?
– Det må jeg jo. Riktignok kan jeg dra til en bonde, eller dyrke grønnsakene selv, men det er jo litt mer tiltak.
Matmerk, som er ansvarlig for Nyt Norge-merket, tar feilmerkingen alvorlig og sier de nå vil gå gjennom krav og rutiner for oppfølging
– Det er ikke forbrukers ansvar å sjekke dette. Men vi tar gjerne imot tips fra forbrukerne dersom de oppdager feilmerking, sier fagsjef Greta Hardal i Matmerk til NRK.no.