Hopp til innhold

–Han skal faen ikke få uføretrygd

Christian Wig måtte starte egen firma for at sønnen skulle få jobb.

Christian Wig og sønnen Marius

Christian Wig (bak) har startet firmaet Pixellus hvor Marius sin interesse for film og evne til detaljfokus passer perfekt til å skanne og fikse folks gamle bilder.

Foto: Anne Grete Wig

Den geniale ideen kom ved frokostbordet en tidlig høstmorgen.

Klokka var 7.42 den 9. september 2010. Christian er helt sikker på tidspunktet.

– Det skjedde like før Marius skulle dra, og han går ut døra nøyaktig klokka 7.50 hver dag. Det er sånn han er.

Sjokkbeskjeden hadde kommet to dager tidligere. Christian og kona Anne Grete var på foreldremøte for sønnen Marius som akkurat hadde starta i andre klasse på videregående skole.

– Møtet skulle handle om karrierevalg og muligheter etter videregående skole.

Bare ikke for familien Wig.

De er unge mennesker som ender på uføretrygd i 20-årsalderen. Det er helt på jordet!

Christian Wig, daglig leder Pixellus

Faller mellom to stoler

Marius er nemlig høytfungerende autist.

– Vi fikk beskjed om at han kunne regne med å bli uføretrygda når han ble 19 år.

Marius faller mellom to stoler. Han ikke har psykisk utviklingshemming, og er dermed for frisk til å jobbe på en skjermet arbeidsplass. Men han har problemer med å fungere i sosiale sammenhenger, så familien fikk beskjed om at han ikke ville ha muligheter til å få en vanlig jobb heller.

Hva tenkte du da?

– Jeg tenkte bare, ikke faen. Ikke faen om min sønn skulle bli uføretrygda. Det var uaktuelt.

– Skal bli verdens beste

Så kom altså Marius brasende inn på kjøkkenet med en filmplakat av Flåklypa Grand Prix. Christian og Anne Grete hadde ikke tenkt så mye på møtet to dager før, annet enn å slå fast at sønnen hadde mer i vente enn et liv på trygd.

– Han holdt et lidenskapelig foredrag om hvordan hvert enkelt bilde i filmen hadde blitt restaurert.

I den ikke-eksisterende tegneserieutgaven av denne situasjonen poppet det opp ei Petter Smart-lyspære over hodet til Christian.

– Businessplanen var klar på 20 sekunder. Jeg sa til Anne Grete, vi skal lage et firma som blir verdens beste på å restaurere gamle bilder, sier han.

Familie på hytta

Bilder som er fanget i en gammel fotopose på loftet kan få nytt digitalt luiv hos Pixellus. Her har gutta tatt bort støv og reparert misfarging.

Foto: Pixellus

Redder gamle bilder

Norge, og verden, er fullt av gamle bilder, negativer og lysbilder av barn, barnebarn, oldemødre og sydenturer. Millioner av bilder i gamle fotoposer blir ødelagt av tidens tann, og før eller senere må de skannes, digitaliseres og kanskje repareres.

Det arbeidet krever konsentrasjon, detaljfokus og god organisering.

Et typist trekk for høytfungerende autister og folk med Aspergers syndrom er at de er ekstremt fokuserte på én ting. Marius er ekspert på film.

– Jeg skanner, kropper, og redigerer. Det er å fjerne støv og riper, og korrigerer farge og kontrast. Enten negativer eller stillbilder, sier han.

Valborg Soot

Bildet av Valborg Soot måtte restaureres ekstra grundig fordi deler av bildet var borte.

Foto: Pixellus

Skal gå i overskudd uten støtte

Nå jobber Marius sammen med fire andre svært fotointeresserte menn i lokalene hvor Norges Bank trykket sedlene sine i gamle dager.

De har 10 skannere som kan kjøres parallelt, og kan – og bør for lønnsomhetens skyld – skanne 3000 bilder hver dag.

De er unge mennesker som ender på uføretrygd i 20-årsalderen. Det er helt på jordet!

Christian Wig, daglig leder Pixellus

– De er veldig flinke, sier arbeidsleder Anne Lise Sunder.

Scannerrom

Ingen ting skal over de røde strekene i skannerrommet - i tilfelle kundenes bilder blir blanda sammen.

Foto: Tobias Laundal

– Du blir veldig skjerpa, for de tar alt bokstavelig, men hvis du gir en beskjed kan du banne på at det blir gjort, sier hun.

Christian Wig, som i er daglig leder, sier firmaet skal gå i overskudd uten statlig støtte.

– Det er ikke egentlig så vanskelig. Vi har bare gjort det samme som en hvilken som helst annen bedrift som vil hevde seg i markedet, nemlig å utnytte våre sterke sider maksimalt og samtidig tilrettelegge for å dempe svakhetene.

Nå håper han firmaet kan bli en modell for flere arbeidsplasser for folk med Aspergers syndrom både i Norge og utlandet.

– Mange som er interessert, så det kan bli noe sånt flere plasser, sier han.

I september 2013 melder Wig at Pixellus må legge ned bedriften fordi de ikke får inn nok ordre til å holde den gående, men at de tar i mot bestillinger helt fram til 1.desember.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)