«Døpes» Tjaldur, Skaldur og Baldur

De tre tjeldungene på taket har forlatt reiret med sine nye færøyske navn.

I flere uker har NRK.no sine lesere fulgt hekking og klekking i reiret til tjeldene på taket .

Nå når alle tre eggene til herr og fru Tjeld har klekket har familien forlatt reiret på taket av Universitetet i Bergen.

Leserne foreslo navnene

Med seg ut i verden har de fått tre staute navn fra sine beundrere:

«En må hete Tjaldur som er tjeld på færøysk, og det er jo færøyenes nasjonalfugl», skrev Ann Sidsel da vi ba om navneforslag .

Lina av tjeldens ivrige seere fulgte opp:

«Enig med deg:) Og Baldur og Skaldur på de to neste:)»

De tre små undrene har også flere eldre søsken. I fjor vår fikk foreldrene på taket en unge som fikk navnet Tjelling .

Fairytale-prinsesser?

Det kom svært mange navneforslag. En rekke av dem spilte på Norges mest omtalte sangfugl for tida.

Tjalexander, Alextjeldar og Rybak var noen av navneforslagene.

Navn inspirert av noen av landets unge prinsesser er også foreslått. Tjaldelica, Tjaldora og Tjaldllulah var blant de mer kreative variantene.

Men det ble altså navn fra Færøyene hvor tjeld er nasjonalfugl. Internasjonale navn kan komme godt med for familien blir nemlig ikke på taket lenge...

Skal snart ut i verden

Familien Tjeld er fortsatt på det store taket i Bergen. Noe mat finner de på taket og foreldrene henter mer i fjæra like ved.

De kan de leve en stund til på taket før de små dunballene sprer sine små vinger og hopper ned på bakken i ly av nattemørket.

Forhåpentligvis kommer de to trofaste foreldrene tilbake til taket neste vår og lar oss bli kjent med et nytt kull unger.

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Seks deltakere konkurrerer om å ta de beste bildene med sine mobiltelefoner. I første episode skal deltakerne ta portretter av hverandre. I denne serien har du mulighet til å få tips og råd som kan gjøre dine egne bilder ti ganger bedre! Programleder: Misgina Ghebremeskel.(1:8)